Stefanović: Izetbegovićeva izjava pokazuje da on Srbiji želi zlo (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da je Savet za bezbednost danas, između ostalog, analizirao izjavu Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova.

Nebojša Stefanović

„Mi smo analizirali sve što je rečeno. Jedino što mogu da kažem je da je naša zemlja razumela poruku Bakira Izetbegovića, a mi ćemo graditi dodatnu bezbednost“, rekao je Stefanović.

Na pitanje kako su razumeli Izetbegovićevu poruku, Stefanović je kratko odgovorio: „Jako dobro“.

On je precizirao da poruka svakako ne ide u prilog dobrosusedstvu i ne donosi ništa pozitivno za Srbiju.

„Videćemo kako će se situacija razvijati jer izjave Bakira Izetbegovića pokazuju namere jednog od ključnih nosilaca vlasti u BiH koje su uperene direktno protiv interesa Republike Srbije“, naveo je Stefanović.

Na konstataciju da je bez saglasnosti srpskog člana Predsedništva nemoguće priznavanje Kosova, Stefanović je rekao da su to tehnička pitanja.

„Ovo je politička poruka kojom se želi zlo susednoj zemlji i time se utiče na regionalnu nestabilnost“, kaže ministar unutrašnjih poslova precizirajući da je za Srbiju zlonameran svako ko se zalaže za nezavisno Kosovo jer je to ugrožavanje teritorijalnog integriteta Srbije.

Na pitanje novinara Insajdera kako izjava Bakira Izetbegovića predstavlja pretnju po stabilnost regiona, Stefanović je odgovorio: „Svakako da je nismo doživeli kao nešto u smislu dobrosusedstva i pozitivnog za Srbiju“.

On nije mogao da govori o konkretnim potezima koje će preduzeti institucije Srbije na osnovu zaključaka Saveta jer „ne želi da otkriva strategiju“, ali je rekao da će i ubuduće pratiti sve izjave i signale u regionu.

Prema njegovim rečima, Savet je odlučio da se investira više novca u novo naoružanje vojske i lično naoružanje policije i u oklopna borbena vozila.

Takođe, prema njegovim rečima, namera je da se uloži više novca u standard oružanih snaga i biće formirana radna grupa za razmatranje načina da se reši stambeno pitanje onih koji nemaju rešeno stambenom pitanje i omogući kupovina stanova po benificiranim  cenama

Stefanović je rekao da je predsednik Aleksandar Vučić članove Saveta za bezbednost informisao i o stanju na Kosovu i Metohiji i u Kopnenoj zoni bezbednosti i briselskom dijalogu.

Stefanović je najavio da će narednih meseci doći do posete članova Predsedništva BiH i izrazio nadu da će tom prilikom biti potpisan sporazum o razgraničenju.

„Naš cilj je da s BiH gradimo najbolje moguće odnose i sa svima u regionu ćemo razgovarati o tome šta je neophodno da bi se očuvao dodatni mir i da radimo na tome da građani ne osećaju negativne posledice političkih dešavanja“, rekao je Stefanović. 

Naime, u intervjuu za nemački Dojče vele na pitanje hoće li BiH u jednom trenutku da prizna Kosovo, a zamoljen da odgovori na pitanja s da ili ne, Izetbegović je odgovorio: „Nadam se da da“.

Najavljujući sednicu sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Nebojša Stefanović je rekao da je razlog za sednicu Izetbegovićeva izjava.

Izvor: Insajder