Stefanović: Na osnovu klonova koje je Priština dostavila umesto čaura nemoguće utvrditi čime je Ivanović ubijen (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je na pitanje novinarke Insajdera da li su srpski istražitelji dobili čaure s mesta ubistva Olivera Ivanovića izjavio da iz Prištine tužilaštvu u Beogradu nisu dostavljene originalne čaure već plastični klonovi čaura na osnovu kojih nije moguće obaviti neophodna veštačenja.

Mesto ubistva Olivera Ivanovića

„Ne želeći da ulazim u detalje... Mi nismo dobili originalne čaure, već plastične klonove. Da li su to verodostojni klonovi, da li je to dovoljno, pouzdano, ko to zna? Mi smo insistrali da dobijemo ono što je bilo na licu mesta, da bismo otklonili sumnju u to iz kojeg je oružja pucano“, rekao je Stefanović na današnjoj konferenciji za novinare.

Na ponovljeno pitanje novinarke Insajdera da li su replike čaura dovoljne ili ne, ministar je rekao da „ne kaže ni da jesu, ni da nisu“.

„Stručnjaci kažu da su nedovoljno dobre da bi se potvrdilo ili opovrgle sumnje o tome koje je oružje korišćeno“, izjavio je Stefanović.

Dodao je da eksperti ukazuju na to da postoje i drugi tipovi oružja od čijih čaura ostaju slični tragovi, a da se samo na osnovu originalnih čaura može zaključiti koje je oružje u pitanju.

Kuburović o primedbama Prištine: Nisam tužilac, samo prosleđujem prikupljene podatke

Nedavno su iz kancelarije glavnog kosovskog tužioca iznesene optužbe da je Beograd, na njihove zahteve za određenim podacima u istrazi Ivanovićevog ubistva, dostavljao samo informacije koje nisu od suštinskog značaja za rasvetljavanje ubistva Ivanovića.

„Beograd je zatražio i dobio čaure s lica mesta, ali tužilaštvo još nije dobilo nalaz njihovog veštačenja. Nisu stigli ni odgovori vezani za mobilnu identifikaciju, SMS, primljene i pozivane brojeve telefona, koje je koristio Ivanović”, navodi se u saopštenju kosovskog tužioca.

Na pitanje novinarke Insajdera zašto kosovskom tužilaštvu Beograd nije dostavio komunikacije sa telefona koji je koristio Oliver Ivanović, ministarka pravde Nela Kuburović navodi da su nadležni odgovorili na sve zahteve Prištine.

„Za proteklih godinu dana bilo je osam zahteva koji su upućeni Tužilaštvu za organizovani kriminal i tu je Beograd apsolutno odgovorio na sve zahteve“ , rekla je ministarka ocenjujući da, sa druge strane, Priština nije bila tako ažurna.

Na dodatno pitanje novinarke Insajdera da li može konkretno da kaže šta se dešava sa zahtevom Prištine oko veštačenja telefona, ministarka je rekla da nije tužilac.

„Nisam tužilac, ne sprovodim istražne radnje tako da Ministarstvo pravde samo prosleđuje ono što Tužilaštvo za organizovani kriminal prikupi“, dodala je ministarka.

Zahtev za original čaurama sa lica mesta Tužilaštvo za organizovani kriminal je, prema njenim rečima, zatražilo je u januaru prošle godine i to do danas nije dobilo.

On je dodao da istraga tog ubistva u Srbiji ne radi sa dokazima "iz prve ruke" i kazao da je srpska strana u potpunosti zainteresovana da se otkriju nalogodavci i ubice Ivanovića.

"Nema kamera, nema snimaka, ne dostavljaju ono što smo tražili", rekao je Stefanović i dodao da saradnja sa Prištinom i Euleksom nije bila ozbiljna.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući istragu za ubistvo Ivanovića, izjavio je nedavno da prištinski organi nisu dostavili čaure sa lica mesta.

„Videćemo šta će naša istraga do kraja pokazati, njihova nije pokazala ništa. Tražili smo čaure da dostave, do danas ih nisu dostavili. Ako bi se pokazale ispravne tvrdnje srpskih službi bezbednost, mogli bismo odmah da damo ime ubice, ali problem je što nismo imali pristup mestu zločina. Oni su sa različitim stranim agenturama pravili priče“, rekao je Vučić.

Policajci bili uhapšeni zbog „manipulisanja dokazima na mestu zločina“

Inače, tužilac Šućri Sulja i sudija Nikola Kabašić različito su tumačili šta se zapravo vidi na snimku sa sigurnosnih kamera, u vezi sa načinom na koji su postupili policajci na mestu zločina. Ovi policajci su prvobitno uhapšeni zbog, kako je navedeno, sumnje da su manipulisali dokazima na mestu zločina.

„Jedan od njih se saginje i predaje novčanik Olivera Ivanovića sekretarici. Drugi se okreće i vidi nekoliko čaura na zemlji, uzima jednu u ruke i spušta je, to se jasno vidi na video snimku, znači ne stavlja je u džep i ne odnosi sa lica mesta. Oni onda odlaze jer ne znaju da je to lice mesta krivičnog dela“, rekao je Kabašić, dodajući da to potvrđuju i snimci sa sigurnosnih kamera iz Ivanovićeve kancelarije.

Za razliku od sudije Kabašića, glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici Šućri Sulja za Insajder je ranije rekao da se na kamerama vidi da su policajci uklonili jednu čauru sa lica mesta, odnosno da ju je jedan policajac stavio u džep.

„Ivanović je ubijen sa šest metaka iz pištolja 'zastava M70A', a na licu mesta prikupljeno je pet čaura. Oni nisu obavestili ni tužilaštvo ni svoje nadređene da su sa lica mesta uzeli tu čauru“, tvrdi Sulja za Insajder.

Suprotno od sudije, tužilac tvrdi da se na snimku vidi da su policajci odgovorni za uzimanje čaure sa lica mesta.

Uskoro godinu dana od ubistva

Uskoro se navršava godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića, a nisu poznati ni počinioci niti naručioci.

Nakon nedavnih zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine kosovska policija je uhapsila trojicu Srba osumnjičenih da su uključeni u Ivanovićevo ubistvo.

Ubrzo je iz kosovskog tužilaštva potvrđeno i da policija traga za Milanom Radoičićem, koji u vreme ubistva Ivanovića nije imao zvaničnu funkciju, ali je tokom leta postao potpredsednik Srpske liste.

Predsednik Kosova Hašim Tači pred kraj 2018. izjavio da se ubice Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu, na šta je predsednik SrbijeVučić odgovorio da su potrebna samo imena i prezimena i da će biti uhapšeni. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u Insajder debati, s druge strane, izneo tvrdnju da tragovi „nedvosmisleno vode na albansku stranu“.

Đurićevu kritiku nije hteo da komentariše specijalni kosovski tužilac Sile Hodža.

Osim povremenih optužbi koje razmenjuju srpski i kosovski zvaničnici, suštinskog pomaka u istrazi nema, makar prema zvaničnim informacijama.

Istragu o ubistvu vode Specijalno tužilaštvo Kosova i Tužilaštvo za organizovani kriminal u Srbiji. Ova tužilaštva, sudeći po izjavama zvaničnika, imaju lošu saradnju i međusobno se optužuju za nedostatak rezultata u dosadašnjoj istrazi.

Izvor: Insajder