Stefanović najavio sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog izjave Izetbegovića o Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će biti sazvana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zbog izjave člana predsedništva BIH Bakira Izetbegovića da će BiH priznati Kosovo.

Nebojša Stefanović

„Sazvaćemo sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, ovakve najave, nisu dobre za situaciju u regionu“, rekao je Stafanović za Novosti.

Stefanović je rekao da očekuje da će predsednik Srbije, zbog izjave Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nezavisnost Kosova sazvati Savet za nacionalnu bezbednost u narednih 48 sati.

„Ovo telo će razmotriti dalje korake države i naš odnos prema takvom potezu Izetbegovića“, izjavio je Stefanović za Novosti.

Stefanović je dodao i da bi on voleo da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer ako je istina, kako on smatra, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susedna zemlja.

„To ne može biti ni dobronamerno ni pozitivno u odnosima Srbije i BiH. Ne znam da li Izetbegović razume koliko komplikuje i usložnjava situaciju u regionu. Ne samo odnose između dve zemlje, već i između dva naroda. Pogotovo posle svih pozitivnih signala koje su predsednik i Vlada Srbije pružili u BiH, posle svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj saradnji“, dodao je Stefanović.

Inače, danas je u zgradi Predsedništva Srbije održana sednica Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti. Kako se navodi u saopštenju, sednici su, pored članova Biroa, prisusutvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, republiči tužilac Zagorka Dolovac i direktor policije Vladimir Rebić.

Na sednici je razmatran budući rad ovog tela, bezbednosna situacija u zemlji i regionu, a usvojeni su i određeni zaključci radi pojačavanja borbe protiv kriminala i korupcije u Republici Srbiji i suprotstavljanja svim ostalim oblicima ugrožavanja nacionalne bezbednosti, navodi se u Saopštenju.

Izvor: Novosti, Insajder