Stefanović o nelegalnom objektu na Pančićevom vrhu: Biće srušen do poslednje cigle, do kraja godine

Nakon više od godinu dana, koliko traje prebacivanje odgovornosti za rušenje nelegalnog objektra na Pančićevom vrhu između ministarstava unutrašnjih poslova i građevinarstva, ministar policije Nebojša Stefanović  poručio je da će “do poslednje cigle taj objekat biti srušen”. Tačan datum kada bi to moglo da bude urađeno nije naveo osim da će se to desiti do kraja godine.

Objekat na Pančićevom vrhu u vreme zakazanog, pa otkazanog rušenja

O rušenju nelegalnog objekta na vrhu Kopaonika ministar policije Nebojša Stefanović je odgovorio na novinarsko pitanje, kako je rekao, u ime Vlade Srbije. 

“Nesporno je da je objekat nelegalan i biće srušen do poslednje cigle. Neće ostati trunčica od njega. Pokazaće se vladavina prava”, rekao je Stefanović u Novom Sadu gde je prisustvovao postavljanju kamen temeljca za stanove koji se grade za pripadnike službe bezbednosti.

On je napomenuo da će se poštovati sve procedure da se izbegne bilo kakva mogućnost žalbi i daljeg “pravnog formalnog sudskog odugovlačenja postupka” kako ne bi bili  tuženi u nekom postupku koji bi mogao da ima posledica po Republiku Srbiju.

“Ja verujem i ne bih da ograničavam da će biti za dva meseca. Hajde da kažemo do kraja godine,  ali mislim mnogo brže”, rekao je Stefanović.

Rušenje objekta otkazano jer je policija odbila da pruži asistenciju

Podsetimo, upravo zbog odbijanja policije da pruži asistenciju inspektorima, rušenje zakazano za 7. avgust prošle godine je odloženo dan ranije. 

MUP ni posle šest urgencija ne odgovara na zahteve tužilaštvu

Predistražni postupak u slučaju sumnje u poreklo novca kojim je investitorka Snežana Mitković finansirala izgradnju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku od preko 1.000 kvadrata, stoji u mestu već deset meseci jer policija tužilaštvu ne dostavlja tražena obaveštenja o ovom slučaju. U Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu za Insajder kažu da nadležno Odeljenje za borbu protiv korupcije MUP Republike Srbije nije odgovorilo na njihov zahtev ni posle šest urgencija.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pozivajući se na zakon, odbio je da obezbedi asistenciju policije bez dokaza da je pre toga pokušano rušenje.

S druge strane, uz obrazloženje da ne želi da ugrozi bezbednost svojih zaposlenih, Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović odbila je da bez asistencije policije sprovede rušenje nelegalnog objekta. Tako se slučaj nelegalnog zdanja na Pančićevom vrhu našao u pat poziciji i takvo stanje traje već godinu dana.

Stvar nije rešena ni nakon usvojenih izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji u decembru 2018. godine. Ministarka Zorana Mihajlović je naime početkom 2019. na pitanje Insajdera rekla da je sada na neki način stavljena zakonska obaveza da Ministarstvo unutrašnjih poslova pomogne i asistira u rušenju nelegalno izgrađenih objekata.

„Mi ćemo ceo proces još jednom ponoviti, ali ne želim da i jednog jedinog trenutka neko bude ugrožen kada govorimo o rušenju bilo kojeg nelegalno izgrađenog objekata“, rekla je tada Mihajlović.

Izostao i odgovor „nadležnih institucija“

Uprkos tome, za ministra policije dileme nisu rešene. Samo dan nakon izjave Zorane Mihajlović, Stefanović je rekao da će zatražiti od nadležnog tužioca i sudije za prekršajne postupke mišljenje da li policija treba da učestvuje u rušenju bespravnih objekata.

Zaključio je da bi zbog kolizije dva zakona o učešću policije u rušenju nelegalnih objekata trebalo da odlučuju nadležni organi, ali i da misli da će slučaj bespravnog objekta na Kopaoniku brzo biti rešen.

Od tada je prošlo gotovo šest meseci, a nelegalni objekat na Pančićevom vrhu i dalje stoji.

Osim toga, i pored više puta upućenog pitanja Insajdera kakvo mišljenje su dale nadležne institucije, iz Ministarstva unutrašnjih poslova nikada nije stigao odgovor.

Kako je otkrio Insajder u emisiji "Vrh bezakonja", nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, odvijala se skoro godinu dana bez ikakvih problema, naočigled nadležnih institucija, pa čak i uz pomoć nekih od njih.

Građevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva reagovala je na bespravnu gradnju tek nakon interesovanja medija, ali radovi na izgradnji bespravnog objekta u kome je otvoren čak i restoran, nisu stali čak ni nakon rešenja o rušenju koje je Ministarstvo građevinarstva izdalo 24. januara 2018.

Izvor: Insajder