Stefanović: Policija u zgradi Skupštine da spreči napade na poslanike, paljenje i krađu

Veliki broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova od jutros je u zgradi Narodne skupštine, ispred koje u 15 sati počinje protest "Svi kao jedan – Jedan od pet miliona". Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je policija dobila neophodno odobrenje i da je ona tu da spreči da "neko pali zgradu, krade slike, nameštaj i obezbedi sigurnost za poslanike". U zvaničnom saopštenju generalnog sekretara parlamenta se navodi da je odobren dolazak policije, "kako bi se zaštitili ljudi i zdanje od potencijalnog i nasilnog upada".

Nebojša Stefanović

Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Balša Božović izjavio je da je Skupština Srbije puna policije. Božović je naveo da je u zgradu ušao pre sat i po i video na stotine policijaca, uključujući i žandarmeriju. On je upitao "ako to nije državni udar, šta je".

"Zakon o Narodnoj skupštini predviđa da policija može da uđe u zgradu Skupštine samo uz saglasnost generalnog sekretara. Pošto generalnog sekretara nije bilo, zamenik sekretara mi je rekao da nema informaciju odakle tu toliki broj policajaca", naveo je Božović.

On je naveo da su pripadnici policije u parlemantu došli pod punom ratnom opremom, da sede u pojedinim poslaničkim klubovima vladajuće većine, kao i da je onemogućena šetnja kroz Skupštinu čak i novinarima.

Na pitanje Insajdera zar nije MUP ta institucija koja procenjuje da li je potrebno prisustvo policije u zgradi parlamenta, on tvrdi da takva odluka ne može da se donese bez saglasnosti generalnog sekretara.

Foto: Srđan Ilić / Balša Božović

Međutim, u saopštenju generalnog sekretara Srđana Smiljanića navodi se da je dao saglasnost da pripadnici MUP-a uđu u zgradu, jer, kako je naveo, imamo zakonsku obavezu da zaštite ljude i to zdanje od potencijalnog i nasilnog upada.

Da saglasnost za ulazak u zgradu parlamenta postoji, potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je naveo na svom Tviter nalogu da je policija u zgradi da spreči da "neko ponovo pokuša da pali zgradu, krade slike i nameštaj i da obezbedi sigurnost za poslanike i zaposlene".

"Ako je neko planirao da upada u državne institucije, kao što je to bi slučaj sa RTS-om, to neće moći", naveo je ministar Stefanović.

U međuvremenu, Demokratska stranka prosledila je medijima video snimak na kojem se vide pripadnici Žandarmerije u holu Skupštine kao i pokušaj poslanika Bašle Božovića da dobije odgovore na pojedina pitanja.

U 15 sati ispred zgrade Narodne skupštine počinje protest "Jedan od pet miliona", a u samom objektu su od juče poslanici vladajuće koalicije, koji će tu, kako su najavili, boraviti noć i dan, da brane Skupštinu od onih koji, kako su rekli, nasiljem hoće da preuzmu vlast u Srbiji.

Izvor: Insajder