Stefanović potvrdio da je predsednik radne grupe za unapređenje izbornog procesa

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je danas tokom posete Nišu da je imenovan za predsednika radne grupe za saradnju sa OEBS-om, čiji je cilj, kako se navodi, unapređenja izbornog procesa.

Nebojša Stefanović

Stefanović je rekao da kao predsednik te radne grupe ne razmišlja o uslovima opozicije, već o tome šta je dobro za građane Srbije.

Naveo je da će radna grupa uraditi sve što je moguće da birački spisak bude potpuno transparentan, iako je, kako je rekao, „već sada potpuno transparentan i neuporedivo bolji nego bilo koje prethodne godine“.

„Vidi se da je uložen veliki napor da se vrlo brzo i transparentno tu registruju sve izmene koje se dešavaju, da nemamo opasnost da imamo birače koji su upisani sa pogrešnim podacima. U prethodnom periodu smo imali, mada ne mnogo, birače koji nisu imali potpun matični broj ili ga nisu uopšte imali“, rekao je Stefanović prilikom obilaska osnovne škole „Dušan Radović“ u Nišu.

On je rekao da je prethodnih godina bilo tehničkih nedostataka, ali da je mnogo urađeno na tome i da je sistem u Srbiji „jako unapređen“ da može da se kaže da su birački spiskovi „precizni na jako visokom nivou“.

Da nije sve idealno, kako tvrdi Stefanović, pokazala je analiza Insajdera od pre mesec i po dana. Prema našoj analizi, u biračkom spisku i dalje je upisano najmanje dvadeset osoba koje su rođene krajem 19. ili početkom 20. veka. To znači da sada imaju oko 120 godina. Iako nadležni tvrde da spisak nikada nije bio ažurniji, činjenica je da 20 imena preminulih do danas nije izbrisano.

„Siguran sam da građani vide da su izborni uslovi danas neuporedivo bolji“

Stefanović je rekao da je opozicija proglasila bojkot pre nego što su završili pregovore i da to pokazuje da „nijednog trenutka nije bilo iskrene namere“ da se priča o izbornim uslovima, već „samo politička taktika, kako da se izbegne izborni poraz“.

„Siguran sam da građani Srbije vide da su izborni uslovi danas neuporedivo bolji u svakom smislu od onih 2004. godine, 2008. i 2012. godine. Ne postoji ni jedan parametar koji je danas lošiji. Mislimo da može još bolje i potrudićemo se da to kroz praksu pokažemo“, izjavio je Stefanović.

Inače, Srbija od 2017. godine sarađuje sa ODIHR-om, savetodavnom institucijom OEBS-a, u okviru projekta „Podrška izborima na Zapadnom Balkanu“.

Kada se nedavno premijerka Ana Brnabić sastala sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji Andreom Oricijom i predstavnicima ODIHR-a najavila je da će Vlada Srbije formirati radnu grupu koja će sa ODIHR raditi na daljoj reformi izbornog procesa, i dodala da je od početka saradnje implementiran niz preporuka, kao što je unapređenje Jedinistvenog biračkog spiska i rad Republičke izborne komisije.

Iako su predstavnici ODIHR-a već posetili Srbiju u četiri navrata, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem prošlog meseca rekao da će pozvati predstavnike Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava nekoliko meseci pre održavanja izbora kako bi se utvrdilo da su svi izborni uslovi fer i pošteni.

Prema odgovorima koji su Insajderu upućeni iz ODIHR, srednjoročna procena iz maja ove godine pokazuje da, iako je bilo govora o napretku u pojedinim oblastima od početka sprovođenja projekta, implementacija u Srbiji značajno zaostaje

Projekat je započet 2017. godine, a završetak je planiran za 1. jul 2020. godine. Finansiraju ga Evropska unija i Austrijska razvojna agencija. U njega su uključene još i Crna Gora, BiH, Severna Makedonija i Albanija.

Tepić: Postavljanje Stefanovića šamar svim građanima

Postavljanje ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića na čelo radne grupe za saradnju sa OEBS-om je šamar svim građanima koji se bore za poštene i slobodne izbore, ocenila je danas potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

„Čovek koji je falsifikovao svoju fakultetsku diplomu, počinio krivično delo, privatizovao Ministarstvo unutrašnjih poslova i podredio ovaj organ jednom čoveku i partiji, sada umesto da bude smenjen i istraženo što je radio postavlja se za prvog čoveka koji treba da sarađuje sa OEBS-om o izbornim uslovima“, rekla je Tepić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Ona je ocenila i da imenovanje Stefanovića pokazuje da sve stranke koje su donele odluku o bojkotu izbora bile u pravu što ne pristaju da učestvuju u „lažnim izborima“, koji su „čista farsa“.

Izvor: Beta, Insajder