Stefanović: Razgovor o izbornim uslovima je jasan dokaz demokratije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas za TV Pink da su jučerašnji razgovori opozicije i predstavnika vlasti o izbornim uslovima “jasan dokaz demokratije”, dodajući ipak da se njegov stav prema delu opozicije sa kojom je razgovarao nije promenio.

Nebojša Stefanović

Stefanović je rekao da su za njega su važniji nacionalni, a ne parcijalni, lični interesi stranke, i dodao da “nema potrebe da se pravda jer su išli da razgovaraju o temama organizatora i saslušaju ostale”.

Ministar je naveo da ovi razgovori ipak nisu promenili njegov stav prema pojedinim opozicionim liderima, kao i da sa nekima ipak ne bi želeo da razgovara, na primer sa predsednikom Dveri Boškom Obradovićem.

“Ne bi mi bilo drago da sedim sa takvima, ali kao odgovorni ljudi i zbog interesa zemlje moramo da razgovaramo sa njima, saslušamo predloge organizatora i čujemo šta Savez za Srbiju misli”, rekao je Stefanović za TV Pink.

On dodaje da ova vlada želi da razgovara i pokaže da brine o demokratiji, ali i da vodi računa o interesima društva i države, navodeći da je na sastanku bilo reči o izbornim uslovima, ali i o izbornim zakonima i zakonu o finansiranju političkih stranaka koji se nisu promenili od 2009. godine.

“Postupamo u svemu po onome što je donela tadašnja vlast, samo imamo čistiji pristup i bolje poštovanje zakona” rekao je Stefanović.

Đilas: O zahtevima protesta se ne može pregovarati

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas se gostujući na N1 danas, takođe osvrnuo na jučerašnji sastanak na Fakultetu političkih nauka, navodeći da nije bilo pregovora jer se, kako smatra, o zahtevima protesta ne može pregovarati.

Na pitanje da li misli da ima vremena da se do septembra ispune zahtevi opozicije, on je naveo da iz činjenice da je pre 20 dana rekao da treba bojkotovati izbore - znači da misli da nema.

Đilas ističe da “sve što se promeni da se normalizuje nešto je dobro za ovu zemlju”, kao i da “bojkot nije tu da oslabi Vučiča, nego da pokaže da su izbori besmisleni”.

Podsetimo, sastanak vlasti i opozicije održan u ponedeljak trajao je oko tri sata, a Milan Antonijević, direktor Fonda za otvoreno društvo, koje je iniciralo taj razgovor, izjavio je da je sastanak bio konstruktivan i da je dobro da se na taj način otvara dijalog.

Razgovor predstavnika vlasti i dela opozicije bio je zatvoren, a nakon što je okončan nije bilo izjava za medije. Fond za otvoreno društvo i Fakultet političkih nauka (FPN) u Beogradu najavili su da će nastaviti da organizuju sastanke predstavnika vlasti i opozicije o izborima.

Izvor: TV Pink, Insajder