Stefanović: Rešićemo Hercegovačku, tu nema dileme

Ministar unutrašnjih polsova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će slučaj rušenja u Hercegovačkoj biti rešen i da tu nema dileme. On je dodao i da je sektor unutrašnje kontrole MUP-a dostavio tužilaštvu izveštaj o propustima u radu policije ali da će tužilaštvo na kraju definisati ko je i kakav propust uradio.

Nebojša Stefanović

"Ovaj slučaj biće rešen, nema dileme", rekao je Stefanović na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske stranke Balše Božovića o slučaju "Savamala".

Stefanović je rekao da pošto je istraga u toku ne može ništa više da kaže.

"Sektor unutrašnje kontrole je započeo prikupljanje odredjenih informacija i on je dostavio tužilaštvu izveštaj o propustima u radu policije. Mi ne možemo ništa više od toga da vam kažemo zato što je istraga u toku", rekao je Stefanović.

On je naveo da će tužilaštvo definisati ko je uradio, i kakav propust, i da li je kod nekog bilo propusta, a kod nekog nije.

Podsetimo, u noći između 24. i 25. aprila prošle godine nepoznate osobe bez rešenja u rušenju porušile su privatne objekte u Hercegovačkoj ulici, odmah pored gradilišta budućeg naselja "Beograd na vodi".

Kako je ustanovljeno u izveštaju Zaštitnika građana, građani su te noći pozivali policiju i prijavljivali da ih te osobe maltretiraju, vezuju, ispituju i oduzimaju lične stvari, ali policija nije reagovala, već ih je upućivala na Komunalnu policiju. U izveštaju su između ostalog objavljeni i transkripti razgovora

Tužilaštvo međutim već više od godinu I po dana još uvek nije pokrenulo istragu I slučaj se nalazi u predistražnom postupku. 

Komandom protiv zakona

Sve informacije o slučaju Hercegovačka do kojih je Insajder došao u toku ovih godinu dana pogledajte u emisiji Insajder bez ograničenja: „Komandom protiv zakona“.

U međuvremenu, predmet Hercegovačka prešao je u Prvo osnovno tužilaštvo gde je, kako je Insajder nedavno pisao, trebalo da bude od početka jer sva moguća krivična dela počinjena te noći, po zakonu, spadaju u nadležnost Osnovnog tužilaštva.

Činjenica da je 15 meseci izgubljeno jer je predmet prvo dodeljen Višem tužilaštvu, da MUP-u trebalo godinu dana da tužilaštvu dostavi Izveštaj unutrašnje kontrole, kao i da odbija da dostavi novinarima bilo kakve informacije o nepostupanju policije te noći, može samo da se tumači kao namerno odugovlačenje i pokušaj “zataškavanja” slučaja Hercegovačka.

MUP krije izveštaj o unutrašnjoj kontroli u slučaju Hercegovačka

Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je da novinarima Insajdera dostavi informacije o postupanju unutrašnje kontrole u slučaju Hercegovačka iako je Poverenik za pristup informacijama od javnog značaja doneo rešenje kojim nalaže ovom Ministarstvu da novinarima dostavi sve tražene informacije.

Stefanović: Na huligane će se primenjivati zakon

Stefanović je ocenio da su policija i ostali državni organi učinili dosta na suzbijanju nasilja na stadionima, ali da moraju više da rade na rešavanju tog problema.

On je na sednici skupštinskog odbora rekao i da je Vlada Srbije formirala radno telo za tu problematiku.

"Čvrstom kontrolom uspeli smo da sprečimo tuče na tribinama i više nema uletanja na teren... a krivične prijave se stalno pišu protiv prekršioca", rekao je Stefanović, koji predsedava tim radnim telom. 

On je rekao i da problem s nasiljem na stadionima postoji dugo u Srbiji i da se na njegovom suzbijanju, kako je naveo, "mora više raditi".

"Oštrije sankcije i dosledna primena zakona put su da to i uradimo", rekao je Stefanović, i dodao da je problem nasilja na stadionima rezultat "dugogodišnjeg nečinjenja ili pogrešnog činjenja" onih koji je trebalo time da se bave. 

Izvor: Beta, Insajder