Stefanović: SNS predložio set mera za unapređenje izbornog procesa

Nebojša Stefanović, funkcioner Srpske napredne stranke i ministar unutrašnjih poslova, izjavio je danas posle šestog okruglog stola predstavnika vlasti i dela opozicije na FPN da je SNS predložio set mera koje bi trebalo da unaprede izborni proces i da su materijal podelili učesnicima tog skupa, ali i da će konačan set mera biti predložen u ponedeljak. Stefanović je naveo da je njegova stranka sprema da podrži ubrzanu proceduru izbora nedostajućih članova REM-a i formiranje nadzornog odbora u Skupštini Srbiji koji će pratiti rad štampanih medija i internet.

Nebojša Stefanović

„Predložićemo mere koje će moći da se implementiraju u kratkom vremenskom roku. Predvideli smo izmene zakona , koje je moguće brzo usvojiti, kako bi ti zakoni mogli da se odnose na izbore koji će biti održani sledeće godine“, naveo je Stefanović.

On je rekao da će konačan set mera biti predložen u ponedeljak, kao i da su do juče prikupili sva mišljenja predstavnika nevladinog sektora i OBES-a. Stefanović je izjavio da se najveći deo mera bazira na onom što je predložio OBES i organizacije Crta, Transparentnost i Fondacija za otvoreno društvo.

Antonijević: Dokument će biti dostavljenima i onima koji više ne učestvuju u dijalogu

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je danas da su učesnici dijaloga na FPN dobili dokument vladajućih Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije u kojima su oni taksativno naveli izmene zakona i obaveze koje Vlada preuzima kako bi se poboljšali izborni uslovi.

Nakon šestog sastanka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Antonijević je novinarima rekao da će dokument biti dostavljen svima, bez obzira da li su učestvovali u okruglim stolovima ili su se u međuvremenu "isključili".

On je naveo da će dokument biti izrađen za sedam dana.

„Smatramo da te mere mogu da unapred izborni proces. Neke od predloga dobili smo kasno sinoć, kao što je predlog Stalne konferencija gradova i opština, neke smo čuli dana. Želimo da i njihovi predlozi koje smo spremni da prihvatimo budu uvršteni u taj konačan set“, naveo je ministar policije.

On je istakao da su neke mere već implementirane, kao i da o sa OBES-om rade još od 2017. godine.

„Intenzivno radimo na poboljšanju izbornih uslova. Kroz na primere pooštravanje kaznene politike, veće nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije, kroz konkretne mere koje će omogućiti potpunu zabranu funkcionerske kampanje, u smislu pritiska na ljude zaposlene u javnim pred, korišćenje prostora javnih preduzeća, vozila i drugih resursa…“, izjavio je Stefanović.

On je istakao da su spremni da podrže ubrzanu proceduru izbora nedostajućih članova REM-a, kao i formiranje nadzornog odbora Narodne skupštine, koji će pratiti  rad štampanih medija i interneta“, dodao je Stefanović.

On je naveo da se neće menjati samo zakoni, te da će u pripremi izbornog procesa postojati treninzi i obuke, odnosno da će precizno definisati „šta može, a šta ne može“.

„Bilo je dosta razgovora o glasačkim listićima. Hoćemo da pružimo mogućnost uvida građanima da mogu da provere da li u biračkoj knjizi , u onom spisku, nakon izbora da traže uvid da li je njihovo ime tamo popunjeno ili nije. Ako nije iskoristio svoje biračko pravo, da li je njegova kolona ostala prazna ili je neko to zloupotrebio“, izjavio je Stefanović.

On je istakao da su predvideli da Republička izborna komisija ima obavezu vezanu ne samo za obuku onih na biračkim mestima, „već i da se obuče  građani, da im se daju jasna uputstva  da znaju šta  je zakonito, a šta ne“.

Na današanjem okruglom stolu tema je bila unapređenje biračkog prava, odnosno kupovina glasova i manipulacija glasačkim listićima. Mada je bila pozvana, republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac se nije pojavila, niti je došao bilo ko iz tužilaštva. Kako je rekao Milan Antonijević, jedan od organizatora, u odgovoru iz Tužilaštva navedeno je da im je zabranjeno učešće na političkim skupovima, ali da će paket mera tužilaštava biti povećan u vreme izbora, u vidu dežurstava i slično.

Na ovaj skup došao je Nebojša Stefanović, Vladanka Malović i Vladimir Orlić iz SNS, Žarko Obradović i Đorđe Milićević iz SPS, predstavnici PUPS-a, Pokreta socijalista... Na skup su došli i Čedomir Jovanović, predsednik LDP, i Pavle Grbović iz PSG, a kako je i najavljeno niko iz SzS se nije pojavio.

Opozicija: SNS napravila iskorak

Utisak opozicije je ovoga puta pozitivan. Nakon današnje runde dijaloga, predstavnici opozicije rekli su novinarima da je SNS napravila iskorak i da, kao i predstavnici vlasti, očekuju da će uskoro kao rezultat tih razgovora započetih pre 45 dana uslediti dokument sa merama koje će unaprediti izborne uslove.

“Čulo se da je vlast spremna da se razdvoje javni resursi od resursa političkih stranaka, da se se javni resursi ne smeju koristiti u političke svrhe, da kampanja ne sme da se vodi u javnim preduzećima i institucijama”, naveo je predstavnik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski.

Veljanovski smatra da je “razgovor sve konstruktivniji kako vreme odmiče i da je to dobro, ali ne i činjenica da je sve manje predstavnika opozicije”.

"Ideja da se bojkotuju izbori i sa druge strane stav predsednika Srbije Aleksnadra Vučića da to prihvati nonšalantno je katastrofa", rekao je lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović i dodao da je danas prihvaćeno dosta važnih stvari - da je SNS napravila iskorak.

On dodaje i da je “loše to što će naše probleme rešavati Kukan i Mekalister”.

Poslanik Socijalisticke partije Srbije Žarko Obradović ocenjuje da nakon današnjeg dijaloga učesnici treba da podvuku crtu i kažu u čemu su saglasni, a u čemu nisu i da to dostave organizatorima skupa, dok predstavnik Pokreta Socijalista Bojan Torbica kaže da je današnji dijalog pokazao da je bilo potrebno malo više strpljenja da se dođe do rešenja.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović rekao je da će LSV o izlasku na izbore odlučivati u skladu sa tim da li se poštuju izborna pravila koja kako je dodao, moraju da se menjaju.

Iz Pokreta slobodnih građana navode da će konačnu odluku o izlasku na izbore sačekati jer današnje predloge SNS-a vide kao ohrabrenje.

“Zbog toga ćemo sačekati kraj dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta”, rekao je Petar Miletić iz PSG-a.

Na prošlom sastanku vlasti i dela opozicije je tema bio birački spisak, a Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno drušđtvo, je po njegovom zvršetku izjavio da je protekao uz povišene tonove, ali i dogovor da se sa Radnom grupom Vlade Srbije za izborne uslove razgovara o efektima dosadašnjih sastanaka na FPN.

Na ranijim sastancima bilo je reči o finasiranju predizbrone kampanje, radu medija tokom izbornog ciklusa, ali i “osvrtu na postignute rezultate razgovora u poslednjih mesec dana”. Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović naveo da se svi zahtevi opozicije svode na to da predsednik Srbije i SNS ne učestvuje u izbornoj kampanji, a da SNS na tako nešto ne može da pristane.

Četvrti okrugli sto, čija je tema bila izveštavanje medija tokom izbora, pre kraja napustili su lider Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić uz obrazloženje da ne postoji želja vlasti da prihvati bilo koji zahtev nevladinih organizacija i opozicije o izbornim uslovima.

Nakon trećeg sastanka vlasti i opozicije, direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da ne bi koristio reč „konstruktivan“ da opiše sastanak dodajući da će se konstruktivnost pokazati kada se dobiju odgovori predstavnika vlasti na iznete predloge.

Ubrzo nakon toga, Savez za Srbiju je saopštio da na sastancima predstavnika vlasti i opozicije neće više učestovati, uz obrazloženje da format sastanaka ne daje nikakve rezultate.

Na bojkot dijaloga na Fakultetu političkih nauka, ali i predstojećih izbora pozvalo je i Udruženje Jedan od pet miliona, koje već mesecima unazad organizuje proteste, a svoj poziv obrazložili su time da je “navodni dijalog na okruglim stolovima samo farsa i igrokaz ove vlasti”.

Izvor: Insajder