Stefanović: Sud da odluči da li će policija učestvovati u rušenju nelegalnih objekata

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da će zatražiti od nadležnog tužioca i sudije za prekršajne postupke mišljenje da li policija treba da učestvuje u rušenju bespravnih objekata. Stefanović je naveo da pravosuđe treba da odluči o tome pošto postoje dva zakona koji na različite načine uređuju tu oblast. Podsetimo, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je prošle nedelje, odgovarajući na pitanje Insajdera o nelegalnom objektu na Pančićevom vrhu, rekla da za njegovo rušenje više ne postoje prepreke jer je izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uvedena obaveza da policija asistira u rušenju nelegalno izgrađenih objekata. S druge strane, Zakon o policiji propisuje da MUP asistira rušenju samo ako je prethodno pokušano rušenje bez angažmana policije.

Ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic Foto: Srđan Ilić

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da bi zbog kolizije dva zakona o učešću policije u rušenju nelegalnih objekata trebalo da odlučuju nadležni organi. Stefanović je naveo i da misli da će slučaj bespravnog objekta na Kopaoniku brzo biti rešen.

Prethodno je ministarka Mihajlović odgovarajući na pitanje Insajdera da li će nakon izmena Zakona o planiranju i izgradnji, biti zakazano novo rušenje objekta na Pančićevom vrhu rekla da je to obaveza Ministarstva. Datum zakazivanja rušenja, međutim, nije navela.

Nelegalni objekat od 1000 kvadrata odoleva rušenju već više od pet meseci. Podsetimo, rušenje zakazano za 7. avgust 2018, je otkazano jer nije obezbeđena neophodna asistencija policije.

Ministar Stefanović je u nekoliko navrata odgovarajući na pitanja Insajdera tvrdio da MUP po zakonu ne može da pruži asistenciju bez dokaza da je rušenje prethodno pokušano kao i da nema saznanja da je policija obaveštena o pretnjama građevinskim inspektorima koji su radili na ovom slučaju.

Insajder je, međutim, došao do službene beleške u kojoj jedna od inspektorki navodi da je dobila prijateljska upozorenja oko tog slučaja i da je bila zabrinuta za bezbednost svoje porodice. 

Izveštaj načelnice građevinske inspekcije koja je radila na slučaju nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, a u koje je Insajder imao uvid, pokazuje i da su predstavnici Ministarstva građevinarstava, održali sastanak između ostalog i sa Zoranom Milojevićem Zeljom, funkcionerom SNS iz Leposavića koji je javno dovođen u vezu s izgradnjom bespravnog objekta.

Milojević je u izjavi za Insajder tvrdio da nema nikakve veze s objektom, kao i da nije bio ni na kakvom sastanku u vezi sa tim.

Inspektorka, međutim, u izveštaju navodi da je s njim razgovarano između ostalog i o objektu na Pančićevom vrhu, iza kojeg prema zvaničnim papirima stoji izvesna Snežana Mitković iz Smedereva, koja se u zvaničnim dokumentima potpisivala i kao Matković i kao Mitković.

Kako je otkrio Insajder u emisiji "Vrh bezakonja", nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, odvijala se skoro godinu dana bez ikakvih problema, naočigled nadležnih institucija, pa čak i uz pomoć nekih od njih.

Građevinska inspekcija Ministarstva građevinarstva reagovala je na bespravnu gradnju tek nakon interesovanja medija, ali radovi na izgradnji bespravnog objekta u kome je otvoren čak i restoran, nisu stali čak ni nak rešenja o rušenju koje je Ministarstvo građevinarstva izdalo 24. januara 2018.

Izvor: Beta;Insajder