Stefanović tvrdi: Nema prikrivanja odgovornih u slučaju Hercegovačka (VIDEO)

„Vrh policije“, koji je prema transkriptu razgovora sa broja 192 naredio da policija ne izađe na teren u noći rušenja u Hercegovačkoj, je šef smene Goran Stamenković – bar prema internoj policijskoj istrazi, krivičnoj prijavi MUP-a, ali i uverenju ministra Nebojše Stefanovića. Odgovarajući na pitanja novinara Insajdera, ministar je rekao da nema prikrivanja odgovornih za dešavanja u Hercegovačkoj kao i da tužilaštvo ne mora da čeka na policiju da bi sprovelo istragu.

Nebojša Stefanović

Dve godine nakon nelegalnog rušenja objekata u Hercegovačkoj, istraga još nije pokrenuta. Za dešavanja u noći kada su angažovani bageri, maskirani ljudi i javne službe kako bi se porušili objekti u delu grada, koji je neophodan državnom projektu „Beograd na vodi“, jedini osumnjičeni, bar za sada, je dežurni policajac, šef smene u policijskoj stanici Savski venac.

Ko su sve odgovorni, a spisak bi, po logici stvari, morao da bude znatno duži, nadležne institucije, policija i tužilaštvo, nisu dali odgovor. Umesto toga već dve godine prebacuju odgovornost jedni na druge.

„Tužilaštvo može i samostalno da vodi istragu i uopšte mu ne treba policija“

Ministar policije je danas umesto odgovora na pitanje zbog čega se krivičnom prijavom protiv šefa smene u policiji prikriva uloga svih odgovornih za suspendovanje pravne države u noći rušenja u Hercegovačkoj, pozvao Insajder da podnese prijave tužilaštvu. 

Hercegovačka. Foto: Srđan Ilić

„Ne mislim da ima bilo kakvog prikrivanja. Ako vi mislite da imate dokaze o prikrivanja molimo vas da podnesete adekvatnu krivičnu prijavu. Ako je ne podnesete smatraću da smatrate da nema prikrivanja, a ako je podnesete, tužilaštvo ima pravo da po tome postupa“, rekao je Stefanović.

Činjenica je da je ministar Stefanović nedavno izjavio i da je policija u slučaju Hercegovačke dostavila sve tražene informacije tužilaštvu, a da je dva dana kasnije tužilaštvo saopštilo da policija nije odgovorila na dve urgencije za utvrđivanje činjenica o eventualnom postojanju propusta u radu Gradske uprave grada Beograda i drugih javnih preduzeća. Na pitanje da objasni nelogičnost, Stefanović je ostao pri svojoj prvobitnoj tvrdnji. Kaže da je kada je rekao da je sve prosleđeno tužilaštvu mislio na deo istrage koji se odnosi na nepravilnosti u radu zaposlenih u MUP-u tokom te noći.

„Radi se o dva odvojena procesa. Ja sam govorio o nepravilnostima rada u policiji“ naveo je Stefanović.  

On je dodao da tužilaštvo ima pravo, i bez policije, da samo sprovodi istragu.

„U Srbiji Tužilaštvo vodi istragu, daje naloge, postupa. Tužilaštvo može samostalno da vodi istragu i uopšte mu ne treba policija prilikom sprovođenja bilo kojih istražnih radnji. Tako da ne treba da traži bilo ko krivicu na drugoj strani nego da preduzme sve zakonske mogućnosti koje ima u rukama i da radi svoj posao“, rekao je Stefanović.

U trenutku kada je mikrofon već dat drugom novinaru, pokušali smo da dobijemo odgovor na pitanje zbog čega MUP ne radi svoj posao i ignoriše zahteve tužilaštva, Stefanović je samo kratko rekao da on ne vodi istragu

„Ne znam, ne vodim postupak. Sve ostalo je na Tužilaštvu. Ne vodim istragu i ne znam šta je sve prikupljeno“.

Ćutanje policije na zahteve tužilaštva, ne reagovanje tužilaštva na kočenje istrage

Prvo osnovno tužilaštvo nedavno je saopštilo da je uputilo dve urgencije policiji da prikupe informacije u vezi sa rušenjem u Hercegovačkoj ulici ali da MUP na zahteve Tužilaštva, nije odgovorio.

Ovo nije prvi put da tužilaštvo tvrdi da policija u slučaju Hercegovačka ne sarađuje sa njima. Naime, kako je objavio Insajder oktobra 2016, dok je ovaj predmet bio u Višem javnom tužilaštvu policiji su upućene četiri urgencije radi prikupljanja informacija u vezi sa ovim slučajem.

Nekoliko meseci nakon toga, Više javno tužilaštvo proglasilo se nenadležnim u ovom slučaju i celokupan predmet prosledilo je Prvom osnovnom tužilaštvu u kome se i dalje ovaj slučaj nalazi u predistražnoj fazi.

Sa druge strane, i nadležna tužilaštva nisu iscrpela sva ovlašćenja koja su im data. Naime, kako je pisao Insajder, tužilaštva imaju mogućnost samostalnog vođenja istrage ili pokretanja postupka protiv odgovornih u MUP-u za kočenje istrage. Ni jedno tužilaštvo ove mogućnosti nije iskoristilo.

Sve ovo, kao i činjenica da je na kraju policija za činjenicu da te noći nije radila svoj posao, krivičnu prijavu podnela samo protiv šefa smene, jasno pokazuje da pravna država i dalje ne funkcioniše. 

Rušenjem u Hercegovačkoj, ne postupanjem policije u tom slučaju kao i mnogim drugim detaljima vezanim za ovaj slučaj, novinari redakcije Insajder bavili su se u dve emisija Insajder bez ograničenja – Rušenje pod maskama i Komandom protiv zakona.

 Izvor: Insajder