Stefanović: U javnosti puno spinovanja i spekulacija u vezi s ubistvom Olivera Ivanovića

Gotovo devet meseci nakon ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića nisu otkriveni počinioci, a činjenica da istragu vode dva tužilaštva – kosovsko i Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu nije doprinela efikasnosti, već vrlo često dodatnom komplikovanju istrage budući da se dva tužilaštva međusobno optužuju za nedostatak saradnje. Upravo je ovo kao poteškoću u istrazi naveo danas i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, predstavljajući izveštaj o radu MUP na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije.

Nebojša Stefanović

Stefanović je rekao da je o ubistvu predsednika Inicijative SDP Olivera Ivanovića u javnosti bilo "puno spinovanja i spekulacija", ali da Srbija ostaje posvećena nalaženju ubice i organizatora ubistva, jer je to važno za bezbednost građana na Kosovu i opštu bezbednost Srbije.

On je, predstavljajući izveštaj o radu svog ministarstva od oktobra 2017. godine do juna 2018. godine, na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije rekao da bezbednosna situacija na Kosovu karakteriše ubistvo Ivanovića i da je situacija teška jer Euleks, KFOR i KPS ne razmenjuju podatke sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije.

"Pored velikog broja urgencija i kontakata i zamolnica pre svega Euleksu u koji je nadležan za komunikaciju vezano za bezbednost na Kosovu, srpski istražni organi nisu dobili ni jedan značajniji i relevantan podatak da bi istraga mogla da se vodi", rekao je Stefanović.

On je ukazao da nema mogućnosti da Srbija u punom obimu učestvuje u istrazi na teritoriji Kosova, ali da "sve pokušava".

"Nudili smo da budemo deo istražnih timova, nudili smo forenzičare, ali svaki put smo odbijeni. Nama je važno da saznamo ubicu i organizatora i Srbija će i dalje da insistira na tome", rekao je Stefanović.

On je naveo da je "najveće razočaranje" Euleks koji je vodio istrage za mnogo lakša krivična dela, dok povodom ubistva Ivanovića gotovo da nema bilo kakve aktivnosti.

Stefanović je napomenuo da tužilaštvo nema pristup kamerama, "risiverima", originalnim dokumentima kao što nije imao pristup ni licu mesta na kojem je Ivanović ubijen.

Ministar je dodao da je bezbednost na Kosovu narušena i hapšenjem direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici početkom ove godine što je ocenio kao "negativnu poruku" preostalim Srbima na Kosovu.

Istragu su nakon zločina vodili srpski i albanski tužilac na Kosovu, ali ju je ubrzo preuzelo Specijalno tužilaštvo Kosova. Ovo tužilaštvo iz meseca u mesec daje iste odgovore na pitanja kako napreduje istraga – da je saslušan “značajan broj svedoka”, ali da novih saznanja u istrazi nema.

Paralelnu istragu u Srbiji vodi i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, ali ni oni do danas nisu saopštili mnogo.

Ipak, tužilaštva se međusobno “optužuju” da druga strana koči istragu, i mesecima prebacuju odgovornost jedni na druge.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred prostorija inicijative u Kosovskoj Mitrovici sa pet hitaca iz vatrenog oružja.

Dan nakon Ivanovićevog ubistva oglasila se Kosovska policija i navela da je preuzela video zapise sa sigurnosnih kamera koje se nalaze na kući u kome je sedište GI SDP, a ispred koje je ubijen Ivanović.

Ksenija Božović, bliska saradnica Olivera Ivanovića je nedavno rekla da je njegovo ubistvo pripremano više meseci, a kao potvrdu da je sve brižljivo planinarno, navela je da su sigurnosne kamere na mestu zločina proradile tek 10 minuta posle egzekucije. Ivanovićevi saradnici takođe ukazuju na nelogičnosti u sprovođenju istrage, a Beograd i Priština nastavljaju da prebacuju odgovornost jedni na druge.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u dva navrata obećao da će izneti informacije u vezi s ubistvom jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića “i nekim drugim stvarima” – 17.  marta ove godine je rekao da da će “se za dve nedelje srpske službe oglasiti o ubistvu i o tome šta su saznale i šta ne mogu da saznaju“.

Ovo je drugi put da je Aleksandar Vučić obećao da će uskoro biti izneti podaci o ubistvu Ivanovića. Na konferenciji za novinare 17. marta on je najavio da će “se za dve nedelje srpske službe oglasiti o ubistvu i o tome šta su saznale i šta ne mogu da saznaju, da bi u junu ponovio da će se „narednih dana obratiti narodu i reći i povezati sa drugim slučajevima vezanim i za Olivera Ivanovića“. Ipak, do toga nije došlo.

Izvor: Beta, Insajder