Stejt department: Grenel i Palmer će usko sarađivati kako bi bio postignut dogovor Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer će usko sarađivati sa juče imenovanim američkim izaslanikom za pregovore Beograda i Prištine iz Ričardom Grenelom kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum, navedeno je iz Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zgrada Stejt dipartmenta

“Specijalni izaslanik Palmer takođe će da nastavi svoj važan posao u približavanju regiona Zapadu, radeći sa vladama u unapređivanju reformi i ojačanju protiv spoljašnih uticaja, pomažući im da prevaziđu probleme koji im smetaju u njihovim evropskim i evroatlanskim aspiracijama”, dodaje se u odgovoru Stejt departmenta.

RSE piše i da se u saopštenju navodi da SAD vide istorijsku mogućnost da Srbija i Kosovo postignu sveobuhvatan sporazum.

“Odluka predsednika o imenovanju predsedničkog izaslanika za mirovne pregovore podvlači posvećenost Sjedinjenih Država miru, stabilnosti i prosperitetu za narod Srbije i Kosova”, prenosi RSE.

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je juče američkog ambasadora u Nemačkoj, Ričarda Grenela za predsedničkog izaslanika u pregovorima Beograda i Prištine.

Američka administracija je u avgustu imenovala Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, što se tumačilo kao novi napori da se ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče izjavio je za njega iznenađujuća vest o imenovanju Grenela, dok je kosovski predsednik Hašim Tači naveo da nakon imenovanja imaju „više samopouzdanja u proces dijaloga i mogućnost da postignu priznanje od strane Srbije i članstvo u UN“.

Ovo imenovanje je komentarisala i portparolka EU Maja Kocijančič, istakavši da je ono dobrodošlo, ali da se zna ko ima mandat da vodi dijalog.

Izvor: RSE