Stejt dipartment: Nastaviti pregovore do sporazuma o uzajamnom priznavanju s Kosovom

Američki sekretar Majk Pompeo najavio je podršku SAD cilju Srbije da se integriše u Evropsku uniju i ohrabrio Srbiju da se fokusira na svoj strateški cilj ubrzavanjem unutašnjih reformi i nastavkom pregovora s Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, koji vodi uzajamnom priznanju, navodi se u saopštenju Stejt departmenta nakon sastanka Pompea s predsednikm Srbije Aleksandrom Vučićem.

Aleksandar Vučić i Majk Pompeo / Foto: Buducnost Srbije AV, Instagram

Pompeo je tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku ponovio da obe strane treba da izbegavaju provokacije koje ometaju proces normalizacije i da se angažuju u duhu kompromisa i fleksibilnosti, neophodnom za postizanje sporazuma, kako bi se iskoristili potencijali obeju zemalja, stoji u saopštenju.

Pompeo je pohvalio i snažnu vezu između SAD i Srbije i podržao integraciju Srbije u EU.

„Državni sekretar i predsednik Vučić razgovarali su o zajedničkoj viziji stabilnog, bezbednog i prosperitetnog Zapadnog Balkana, kao i o nastavku američke podrške Srbiji na putu ka Evropskoj uniji“, piše u saopštenju.

Vučić: Nastavak dijaloga u najboljem slučaju početkom decembra

Prethodno je predsednik Srbije naveo da je zamolio američku administraciju da pokuša još snažnije da utiče na to da predstavnici Kosova ukinu takse na robu iz Srbije i BiH.

On je za TV Prva izjavio da će dijalog Beograda i Prištine u najboljem slučaju biti nastavljen početkom decembra.

Vučić je naveo da nije problem da li će se dijalog nastaviti za dva, tri ili šest meseci, iako je vreme veoma važno imajući u vidu određene političke činjenice, već je bitnije da se sačuva mir u tom periodu.

"Status kvo je nemoguć, jer jedna puška kad opali, grmljavinu topova niko neće moći da spreči", rekao je Vučić. On je dodao da to nije potrebno nikome.

Govoreći o susretu sa Pompeom, Vučić je rekao da razgovori tog tipa traju po deset, 15 minuta, ali da je njegov sastanak sa državnim sekretarom SAD, na kojem su govorili o odnosima Beograda i Prištine i kosovskometohijskom čvoru, trajao dosta duže, što govori o tome da su razgovori bili ozbiljni i odgovorni.

"Za mene je to bio veoma važan i poučan sastanak, čini mi se da razumem i bolje i više poziciju SAD, njihove strepnje i strahove, kao što mi se čini i da oni razumeju naše strahove i strepnje mnogo bolje", rekao je Vučić.

Rekao je da je govorio o teškom položaju crkve i manastira i naroda i o pogubnom dejstvu taksi ne samo na ekonomiju nego i po život stanovništva na celoj teritoriji KiM, i južno i severno od Ibra. Vučić je istakao da je podrška majka Pompea kad je reč o ukidanju taksi nesumnjiva.

Vučić je istakao da SAD isto tako ne menjaju svoju poziciju po pitanju nezavisnosti Kosova, ali otvaraju neka vrata i dobro razumeju potrebu i neophodnost postizanja dogovora u kojem Srbija ne bi bila ponižena i interesi Srbije ne bi bili nipodaštavani.

Izvor: Insajder, B92