Stigao još jedan avion sa medicinskom opremom, let i većinu opreme finansirala EU

Još jedan avion sa medicinskom opremom sleteo je jutros oko 8.20 sati na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", a let je organizovan uz finansijsku podršku Evropske unije.

Kargo avion

Avion sa medicinskom pomoći koja je stigla u Srbiju dočekali su premijerka Srbije Ana Brnabić, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Premijerka Ana Brnabić zahvalila se Evropskoj uniji koja je donirala novac, i to, kako je dodala, ne samo za let već I za najveći deo opreme na letu.

Reč je o zaštitnim maskama, beskontaktnim toplomerima, kao i zaštitnim odelima, skafanderima, kojih je nešto od 200.000, za zdravstvene radnike i zaposlene u gerontološkim centrima i drugim ugroženim ustanovama, gde su najpotrebniji.

Brnabić je navela da je EU nabavila i trijažne kontejenere, od kojih su neki već dopremljeni u Srbiju, za trijažu pacijenata pozitivnih na Kovid 19 ili onih koji još čekaju testove.

“Očekujemo dodatne naredne nedelje, kao i podršku u vidu mašina za kiseonik i respiratore. Stojimo zajedno sa EU pred ovim izazovima”, rekla je Brnabić.

Navela je da je ovo 11. let, od 15, za koje EU plaća transport, dodajući da let jednog aviona od Kine košta između 400.000 i 500.000 evra.

Brnabić je istakla i da je juče uputila pismo komesaru Oliveru Varheiju u kome ga je zamolila da uzme u razmatranje da EU opredeli još sredstava za dodatne avione, jer imamo pomoć, ali i opremu koju smo sami kupili, pa bi značilo da EU izdvoji novac za dodatni transport avionima.

Podsetila je da je dogovoreno da 93 miliona evra opredeljnih iz IPA programa, bude usmereno za hitnu medicinsku pomoć i podršku, uz 78 miliona evra za ekonomski oporavak Srbije.

Dodala je da se partneri iz EU i sami suočavaju sa velikim izazovima u brobi protiv Kovida 19 ali su izdvojili značajna sredstva za pomoć Srbiji u ovoj borbi.

Izvor: Insajder