Stoltenberg: NATO žali zbog formiranja vojske Kosova

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da žali što je kosovski parlament doneo odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) uprkos zabrinutosti Alijanse. On je poručio da će NATO sada morati da izvrši ponovnu procenu stepena saradnje sa KBS.

Jens Stoltenberg

U Skupštini Kosova danas su usvojena tri zakona koja omogućavaju transformaciju KBS u vojsku Kosova.

"I mada je tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vreme", poručio je Stoltenberg.

Kako kaže Stoltenberg, NATO podržava razvoj KBS u skladu sa njihovim tekućim mandatom.

"Sa promenom mandata, Severnoatlantski savet će sada morati da izvrši ponovnu procenu stepena saradnje NATO sa KBS", navodi se u saopštenju Alijanse.

Stoltenberg navodi i da NATO i dalje, kroz Kfor, ostaje posvećen bezbednosti i sigurnosti na Kosovu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Sve strane moraju da osiguraju da današnja odluka neće dalje dovesti do povećanja tenzija u regionu. Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju da se usredsrede na napredak reformi i dijalog", ističe šef Alijanse.

Ponovio je poziv i Beogradu i Prištini da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje bi mogle da vode ka eskalaciji.

"NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rešenje za region", zaključuje se u saopštenju.

Stoltenberg je i ranije upozoravao Prištinu da formiranje oružanih snaga dolazi u pogrešno vreme i da će Kosovo zbog toga trpeti negativne posledice.

Sličnu poruku poslala je danas zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotmoler, koja je izjavila je da transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku može imati negativne posledice za integraciju Kosova u NATO.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tirani sa ministrom spoljnih poslova Albanije Ditmirom Bušatijem, ponovila da će NATO razmotriti nivo svog angažovanja sa KBS-om, ukoliko mandat ovih snaga evoluira, prenosi Radio slolobodna Evropa (RSE).

Gotmoler je istakla da NATO podržava dijalog Prištine i Beograda uz posredstvo EU.

"To je jedini način da se u regionu uspostavi mir i stabilnost", istakla je ona.

Gotmoler koja je u Tiranu doputovala uoči 10. godišnjice učlanjenja Albanije u NATO, pozvala je tu zemlju da iskoristi svoj uticaj i podrži taj proces, ali i da ohrabri Prištinu i Beograd da ostanu mirni i uzdržani.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je danas na zasedanju EU u Briselu da formiranje vojske Kosova, kao i uvođenje ogromnih taksi na robu iz Srbije, ugrožavaju dijalog i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Na to je, na zasedanju šefova država ili vlada, upozorio i kiparski predsednik Nikos Anastasijades.

Kosovska skupština na sednici koja je počela oko 10 sati u drugom čitanju usvojila je tri zakona, kojima je obezbeđena transformacija BSK u oružane snage Kosova, ali bez promene naziva tih snaga. Na sednici su usvojeni Zakon o Bezbednosnim snagama Kosova, Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova i Zakon o službi u Bezbednosnim snagama Kosova.

Iako se ime snaga ne menja, jer su za to potrebne ustavne promene koje zbog suprotstavljanja Srpske liste nisu moguće, menja se mandat snaga i one dobijaju atribute oružanih snaga. Osim Srpske liste, sve ostale parlamentarne stranke i koalicije podržavaju transformaciju BSK.

Izvor: Beta, Insajder