Stotine hiljada demonstranata u centru Barselone, ponovo sukobi s policijom

Stotine hiljada demonstranata koji zahtevaju nezavisnost Katalonije od Španije okupili su se danas u centru Barselone, tražeći oslobađanje separatističkih katalonskih lidera koji su osuđeni na zatvorske kazne od devet do 13 godina. I večeras je došlo do sukoba maskiranih demonstranata s policijom. Tokom poslednjih dana protesta u Barseloni privedeno 128 osoba, a 207 policajaca je povređeno, saopštila je večeras španska policija.

Demonstacije u centru Barselone / Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Agencija Frans pres je javila da je na skupu 520.000 ljudi i da je pred kraj protesta nekoliko stotina demonstranata zapalilo kontejnere za smeće, a policija odgovorila bacanjem suzavca.

Navodi se i da su Demonstranti su blokirali autoput prema Francuskoj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je upozorilo katalonske separatiste koji pribegavaju nasilju da će se zakon "primenjivati svom snagom" i da im preti zatvorska kazna do šest godina za napade na policiju.

Privremeni ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Malaska rekao da će španska država "primeniti krivični zakon svom snagom nad nasilnim separatizmom".

Neredi na demostracijama u centru Barselone / Foto: AP Photo/Bernat Armangue

Neki od demostranata su tri dana pešačili do Barselone iz raznih delova Katalonije, učestvujući u takozvanim „Marševima slobode“. Oni su se pridružili studentima i radnicima koji su danas izašli na ulice tokom generalnog štrajka.

Protesti su održavani svakog dana od ponedeljka, kada je Vrhovni sud osudio devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine.

Sukoba policije i demonstranata bilo je i danas, kao i prethodnik dana.

Španski premijer u tehničkom mandatu Pedro Sančes izjavio je da su masovne demonstracije u Kataloniji zbog presuda separatistima dokaz da su u Španiji kažnjivi nezakoniti potezi.

Sančes je rekao novinarima u Briselu, gde je učestvovao na Samitu EU, da Španija garantuje slobodu demonstriranja, ali je obećao da će demonstranti koji su pravili nerede ove nedelje biti procesuirani.

„Pravila su jasna. Oni koji krše zakon moraju da odgovaraju pre ili kasnije“, izjavio je Sančes.

On je pozvao katalonsku separatističku vladu da prestane da ignoriše polovinu od 5,5 miliona birača u tom regionu koji prema istraživanjima i nedavnim izbornim rezultatima žele da ostanu u Španiji.

Fudbalski savez Španije danas je odložio derbi utakmicu Barselone i Real Madrida za 18. decembar, pošto su za taj dan najavljene nove masovne demonstracije u glavnom gradu Katalonije. Utakmica je bila zakazana za 26. oktobar,

U Španiji će 10. novembra biti održani novi parlamentarni izbori, pošto posle prethodnih, održanih 28. aprila, Sančesovi socijalisti, koji su osvojili najviše glasova, nisu uspeli da formiraju vladu.

Okršaji između policije i demonstranata izbili su sinoć u Barseloni, a bivši katalonski predsednik Karles Pućdemon, koji je nedavno osuđen zbog uloge koju je imao u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije, predao se danas belgijskim pravosudnim organima, pošto je Španija izdala novi nalog za njegovo hapšenje.

Pućdemon i nekoliko njegovih saradnika pobegli su u Belgiju oktobra 2017. kada su pozvani u sud zbog pokušaja secesije koji je on predvodio i održavanja  referenduma o nezavisnosti koji je španska vlada proglasila nelegalnim. 

Vrhovni sud Španije osudio je u ponedeljak devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017.  Posle toga je izdat i nalog za hapšenje Pućdemona, koji je osuđen zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava.  Bivši katalonski predsednik je izjavio da su oni osuđeni na ukupno 100 godina zatvora i da to predstavlja nečuvenu kaznu.

Izvor: Beta, AFP