Stranke iz SZS i pokret DJB i ubuduće bojkotuju sednice Skupštine Srbije: Parlament potpuno urušena institucija

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić je izjavio za N1 da su stranke članice Saveza za Srbiju donele odluku da bojkotuju buduće sednice Skupštine. Istu odluku doneo je i pokret Dosta je bilo, a Predsedništvo DS je odlučilo da, pored Skupštine Srbije, napusti i Skupštinu Vojvodine, Beograda, kao i “sve gradske i lokalne skupštine u kojima se ne poštuju elementrani demokratski princip i procedure”.

Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić

Aleksić iz Narodne stranke je istakao za N1 da one opozicione stranke koje odluče da ostanu u Skupštini Srbije saučestvuju u urušavanju demokratije u državi. On je podsetio da se u decembru 2017. zalagao za bojkot rada parlamenta.

“U tom periodu, tokom tadašnje rasprave o budžetu, vladajuća stranka počela da se koristi tzv. ‘fantomskim amandmanima’, kako bi opoziciji oduzela vreme za debatu. Taj predlog tada nije naišao na podršku ostalih poslanika opozicije koji su smatrali da treba nastaviti političku borbu unutar Srbije”, podsetio je Aleksić.

Dodao je da sve što se desilo u prethodnih godinu dana pokazuje da je parlament kao sinonim za demokratiju, postao, kako je rekao, potpuno urušena institucija.

“Parlament je izgubio i zakonodavnu i kontrolnu funkciju. Svako ko želi u njemu da ostane saučestvuje u urušavanju demokratije”, poručio je Aleksić.

Kako je naglasio poslanik Narodne stranke, narodni poslanici su dužni da poštuju zahteve “desetina hiljada građana koji učestvuju u protestima, a jedan od tih zahteva je i da se napuste parlament i ostale institucije”.

“Moramo se zajedno boriti. Zahtevi će se usaglasiti. Jedan od centralnih zahteva je da bojkotujemo naredne izbore. Pod ovakvim uslovima nećemo učestvovati na izborima, već ćemo se boriti na ulicama za uslove za fer izbore”, rekao je on.

Dodao je i da u parlamentu više ne postoje uslovi za demokratsku debatu, i naveo da je sam podneo 15 predloga zakona koji nikada nisu stigli na dnevni red.

DS bojkotuje i Skupštinu Vojvodine, Beograda, ali i lokalne skupštine

Predsedništvo Demokratske stranke (DS), koja je ujedno i članica Saveza za Srbiju, odlučilo je da demokrate napuste Skupštinu Srbije, Vojvodine, Beograda i sve gradske i lokalne skupštine u kojima se ne poštuju elementrani demokratski princip i procedure, rečeno je agenciji Beta u toj stranci.

Kako je navedeno, Predsedništvo je nasednici od ponedeljka, 28. januara, odlučilo da podrži, kako je navedeno, sporazum sa narodom čiji je sastavni deo napuštanje parlamenata.

DJB: Nastavićemo da bojkotujemo besmislene recitacije amandmana

I pokret Dosta je bilo (DJB) je saopštio danas da će u Skupštini Srbije nastaviti da bojkotuje , kako je navedeno, besmislene recitacije amandmana Srpske napredne stranke i sramno glasanje na zvonce, bez obzira da li će ih ostale poslaničke grupe podržati u tome.

Navodeći da je parlament ponižen, pokret je u saopštenju podsetio da je više puta pozivao druge opozicione poslaničke grupe da zajedno bojkotuju delove skupštinskih zasedanja kao i cele sednice koje se zakazuju “od danas do sutra i objedinjavaju i više od 60 zakonskih predloga u jednu raspravu”.

DJB je dodao da je jedini deo sednica Skupština Srbije u kome učestvuju njegovi poslanici onaj u kome predstavljaju svoje predloge zakona, pokreću anketne odbore i kada u ime građana postavljaju pitanja Vladi Srbije.

"To je i jedini deo koji prenosi RTS i u kome se opozicioni poslanici mogu nesmetano obratiti građanima Srbije. Taj deo je važan za građane da vide da postoje poslanici koji govore o stvarima koje su u interesu građana, a ne samo u interesu privilegovanih političara na vlasti", navedeno je u saopštenju.

Prethodno je Predsedništvo Socijaldemokratske stranke (SDS) odlučilo da bojkotuje sednice Skupštine Srbije kojima je, kako je ocenjeno, jedina uloga stvaranje privida demokratije.

"O nivoima i formama bojkota parlamenta nastavljamo razgovore sa drugim opozicionim strankama, jer samo jedinstvnim nastupom možemo postiči efekat", napisao je Tadić na društvenoj mreži Tviter.

Poslanici Demokratske stranke, Dveri, Narodne stranke, Socijaldemokratske stranke, Stranke moderne Srbije, Dosta je bilo, poslanik Nove stranke i samostalni poslanici bojkotovali su u ponedeljak posebnu sednicu Skupštine Srbije na kojoj je govorio slovenački predsednik Borut Pahor, solidarišući se tako sa građanima koji protestuju protiv aktuelne vlasti u više gradova u Srbiji.

Kako su obrazložili, svojim učešćem na sednici na kojoj je predviđeno da govori Pahor ne žele da daju privid funkcionisanju demokratije u Srbiji.

Izvor: Beta, N1, Insajder