Stručni štab jedinstven o zahtevu Sinoda SPC: Bilo kakvo okupljanje predstavlja rizik po zdravlje građana

Članovi Stručnog štaba za borbu protiv koronavirusa danas su, povodom zahteva Sinoda SPC da se prekine zabrana kretanja kako bi vernici prisustvovali liturgijama povodom Uskrsa, ponovili da je stručni stav o ovom pitanju jednoglasan i potpuno jasan – bilo kakvo okupljanje i bilo kakvo ponašanje koje će da poveća rizik za nastanak infekcije predstavlja visok rizik za generalno zdravlje naše populacije u ovom momentu.

Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević

“Tu nemamo kompromisa i stručno mišljenje je zasnovano na dokazima i vrlo je jasno”, navela je Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta Batut.

Ona je dodala da je svaka nedelja i svaki dan ključan sve do onog momenta kada ukupan broj novootkrivenih slučajeva bude jednak nula.

“Vaskrs je najradosniji praznik i svi mu se uvek radujemo. Ove godine je specifična situacija i izgleda da nam nikada više vere, volje i snage nije bilo potrebno da se ponašamo u skladu sa tim da sačuvamo i sebe i svoje najbliže.

Imunolog Srđa Janković ponovio je rečenicu koju je juče o tome izgovorio pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković.

“Nisam teolog, kao što nije niko od nas, ali ne znam šta je više hrišćanski nego štititi bližnjeg svog od potencijalno smrtonosne bolesti”, rekao je Janković.

Sinod Srpske pravoslavne crkve zatražio je juče od državnog vrha da odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Uskrs, kako bi, kako je saopšteno, pravoslavni hrišćani koji nisu u samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji na svoj najveći praznik. Sinod je predložio da ta zabrana bude prekinuta u periodu od pet do deset časova u nedelju, 19. aprila.

Ovaj zahtev je bio i jedna od tema današnjeg sastanka u Predsedništvu Srbije epidemiologa Predraga Kona s predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

O ovome se izjasnio i Izvršni odbor Srpske akedemija nauka i umetnosti koji je saopštio da je “u ovom teškom trenutku pandemije najracionalnije postupanje ono koje je usklađeno i zasnovano na poštovanju stavova i preporuka naših i svetskih medicinskih stručnjaka”.