Stručni tim protesta „Jedan od pet miliona“ predstavio zahteve čije ispunjavanje bi dovelo do fer i slobodnih izbora

Stručni tim koji je formiran na protestu „Jedan od pet miliona” za dijalog s predstavnicima vlasti predstavio je danas zahteve i preporuke u oblasti slobode medija i regularnosti izbora kojima bi se, kako se navodi, u narednih šest meseci mogli stvoriti uslovi za fer i slobodne izbore. Među zahtevima stručnog tima su da predsednik Srbije ne učestvuje u izbornoj kampanji na strani bilo koje liste, ostavke ministra i državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja, smena članova Saveta REM-a, izmene informativnog programa Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV). Ove preporuke će, kako su najavili, uputiti nadležnim institucijama.

Predstavljanje zahteva Stručnog tima protesta Jedan od pet miliona / Foto: Insajder

Jedna od članica tima, profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević kaže da je neophodno da REM donese propise koji će rešiti dva ključna problema - „neograničene kampanje blaćenja i diskreditovanja kritičara vlasti u vanizbornom procesu“ i „pozitivne promocije vladajućih partija u vreme izbora“.

Članica tima Jovanka Matić sa Instituta društvenih nauka je navela da je osnovni problem „blokada razmene informacija“. Ona je istakla da je ravnopravno učešće učesnika u kampanjama moguće kroz sprečavanje i kažnjavanje negativnih kampanja. Uz to, kako kaže, javni servisi bi trebalo da u informativnom programu omoguće razvijanje dijaloga i sučeljavanje različitih mišljenja, a ne samo njihovo prezentovanje.

Zabraniti upotrebu mobilnih telefona na biračkim mestima

„Potrebno je promeniti rešenje po kojem birački odbor razlikuje važeće od nevažećih listića tako da bi se onemogućilo prepoznavanje za koga je birač glasao“, rekao je član stručnog tima Dušan Vučićević, sa FPN-a.

On je naveo i da se u Izveštaju predlaže i „zakonsko preciziranje zabrane upotrebe mobilnih telefona na biračkim mestima“, zabrana „vođenja paralelnih evidencija birača“ koji su izašli na glasanje,

Dokument sa zahtevima i preporukama Stručnog tima možete preuzeti ovde.

aktiviranje RIK-a u obuci birača, kao i obuke i testiranja za sve stalne članove biračkih odbora.

U dokumentu koji je dostavljen medijima, a u ime učesnika protesta, stručna grupa konstatuje da ne postoje uslovi za slobodne i fer izbore zbog blokirane javne komunikacije i neravnopravnosti u izbornom procesu.

Zbog toga su pored spomenutih navedeni i zahtevi da predsednik Republike poštuje Ustav RS, prema kome izražava državno jedinstvo, i ne učestvuje u izbornoj kampanji na strani bilo koje izborne liste, da ministar i državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja daju ostavke „zbog političke odgovornosti za pad slobode medija, pasivnog odnosa prema urušavanju medijskog sistema, kašnjenja sa usvajanjem medijske strategije i zanemarivanja svojih nadležnosti u nadzoru rada medija u javnom interesu“.

Zatražena je i smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog „neobavljanja poslova iz svoje nadležnosti, neaktivnog sprovođenja zakonskih ovlašćenja u nadzoru rada emitera i pasivnog odnosa prema dominaciji programskih sadržaja na štetu interesa javnosti i medijskog pluralizma“ i izbor novih članova Saveta te institucije koji ispunjavaju visoke stručne zahteve i dokazano se zalažu za poštovanje slobode izražavanja.       

Doneti pravilnik koji će važiti za sve emitere koji imaju informativni program

Stručni tim predlaže usvajanje pravilnika o standardima u informativnom programu koji bi bio obavezujući za sve emitere koji imaju informativni program i novog Pravilnika o ponašanju medija u izborima sa preciznim obavezama za sve vrste emitera i tipove programa.

Napominje se takođe, da je potrebno da se ukrste podaci iz jedinstvenog biračkog spiska sa podacima MUP-a i drugih državnih institucija, kako bi se utvrdio „broj ’fantomskih’ birača u biračkom spisku“. Predloženo je i sprovođenje terenske kontrole.

Na protestu “Svi kao jedan - 1 od 5 miliona“ od 20. aprila predstavljen je zajednički tim sastavljen od, kako je rečeno, nezavisnih stručnjaka, koji bi razgovarao sa predstavnicima vlasti o regulisanju tri ključne tačke – oslobađanju medija, regulisanju zloupotrebe Regulatornog tela za elektronske medije i fer i poštenih izbora.

Tim čine profesor Čedomir Čupić, profesor Dušan Vučićević, profesorka Snježana Milivojević, profesorka Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja, kao i predstavnici NUNS-a i Asocijacije slobodnih medija.

Na protestu u Beogradu 13. aprila, zatraženo je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uredjivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Rok za ispunjenje ovih uslova je istekao, a predstavnici vlasti su zahteve opozicije ocenili kao “smešne” i "besmislene" i naveli da zahtevi „nemaju utemeljenje ni u snazi, ni u realnosti“.

Izvor: Beta, Insajder