Struka traži od poslanika i Vlade povlačenje predloga Ministarstva pravde za izmenu Ustava

Više strukovnih udruženja i nevladinih organizacija uputilo je danas otvoreno pismo Narodnoj skupštini, Vladi i Ministarstvu pravde, tražeći da se Radni tekst amandmana Ustava u delu pravosuđa povuče jer bi se njegovim usvajanjem, kako navode, uspostavili novi kanali političkog uticaja na pravosuđe.

Ilustracija: Ustav Srbije

U pismu povodom okončanja debate o ustavnim reformama u oblasti pravosuđa navodi se i da je postupak promene Ustava od početka sproveden nepoštujući procedure.

„Član 203. Ustava predviđa da postupak promene Ustava počinje podošenjem predloga za promenu, koji Skupština usvaja dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika. Tek nakon te odluke Skupštine može se pristupiti izradi novih ustavnih rešenja. Ukazujemo da Skupština do danas nije donela odluku o pristupanju promeni Ustava. Dosadašnji postupak promene Ustava je neformalan i vodi ga Ministarstvo pravde koje ne može biti predlagač izmena Ustava“ , navodi se u pismu.

U svom pismu, udruženja dalje, zbog, kako navode, brojnih i bitnih nedostataka koji se ne mogu otkloniti „popravkama“ ponuđenog teksta, traže od Skupštine i Vlade da povuku Radni tekst.

 „Strukovna udruženja sudija, tužilaca i pomoćnika, kao i udruženja koja se bave ljudskim pravima saglasna su sa stavom pravosudnih institucija - predloženi Radni tekst amandmana treba povući i pristupiti izradi sasvim novog teksta, uz poštovanje ustavne procedure i principa moderne konstitucionalne demokratske države“, navodi se u pismu. 

Strukovna udruženja i organizacije za ljudska prava kao spornu stvar vide i to što nije ponuđeno obrazloženje za svaku od izmena Ustava u delu koje se tiču pravosuđa, odnosno nisu navedeni razlozi donošenja amandmana.

„Radni tekst 24 ustavna amandmana ili ne sadrži uopšte, ili ne sadrži adekvatno obrazloženje. Ponuđena obrazloženja nisu u skladu sa Jedinstvenim metodološkim pravilima za izradu propisa koji zahteva da svaki predloženi propis sadrži razloge za njegovo donošenje. Obrazloženje ne sadrži ni analizu efekata propisa – na koga će i kako će najverovatnije uticati ponuđena rešenja. Ova manjkavost nije samo formalne prirode, već onemogućava stvarnu raspravu o adekvatnosti ponuđenih ustavnih rešenja“ , dodaje se u otvorenom pismu.

Na kraju pisma podseća se na to da Narodna Skupština i Vlada Srbije raspolažu institucionalnim mehanizmima za pristupanje postupku povlačenja teksta.

„Smatramo da je ove mehanizme potrebno iskoristiti ne samo zbog sadržinskih manjkavosti Radnog teksta Ustavnih amandmana, već i formalnih nedostataka čije bi zanemarivanje moglo uticati na tešku povredu ugleda Srbije na međunarodnom planu. Ovo se posebno odnosi na postupak pred Venecijanskom komisijom koja se pominje kao prva sledeća instanca kojoj će Ministarstvo pravde uputiti Radni tekst ustavnih amandmana“ , dodaje se u otvorenom pismu.

Na sledećem linku možete pogledati celo pismo koje su Vladi, Skupštini i Ministarstvu pravde danas uputili Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, Centar za pravosudna istraživanja, Komitet pravnika za ljudska prava Yucom i Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika.

Podsetimo, Ministarstvo pravde objavilo je krajem januara Radni tekst izmena Ustava o pravosuđu.

Ovaj radni tekst, udruženje sudije i tužioci, iz dana u dan kritikuju navodeći su da su amandmani neprihvatljivi tražeći da se oni povuku. To je tražio Apelacioni sud, Visoki savet sudstva, Vrhovni kasacioni sud, a povljačenje amandmana zatražio i Nacionalni konvent za EU.

Kroz predložene amandmane, kako je pokazala analiza Insajdera, krije se zapravo stavljanje pravosuđa pod daleko veću kontrolu izvršne vlasti.

Uprkos zahtevima struke ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je u ponedeljak, tokom poslednjeg okruglog stola, da neće biti povlačenja Nacrta izmena Ustava Srbije koji se odnosi na pravosuđe.

"Sasvim je bilo dovoljno vremena, do toga, sada kažem, neće doći i to je stav Ministarstva pravde", rekla je Kuburović.

Podsetimo, predloge Ministarstva pravde podržalo je četrdesetak organizacija i udruženja. Međutim, kako su otkrili novinari Insajdera, veliki broj udruženja koja su navedena kao potpisnici uopšte se ne bave pravom.

Podršku Ministarstvu za izmene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa, između ostalih su pružila udruženja pekara, frizera, bravara...

Izvor: Insajder