Struka traži „stvarnu javnu raspravu“ i nove Ustavne amandmane

Samo dan nakon što je Venecijanska komisija objavila mišljenje o amandmanima na Ustav Srbije iz oblasti pravosuđa u kojem je navela zamerke, predstavnici struke ponovo su pozvali Ministarstvo pravde da iznova pokrene javnu raspravu i napiše nove amandmane. Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je da Ministarstvo mora shvatiti da je struka bila u pravu i da bi trebalo početi sve iznova kako bi Srbija primenila evropske standarde u oblasti pravosuđa. Na pisanje novih amandmana danas je pozvao i Centar za pravosudna istraživanja navodeći da se nakon toga očekuje „stvarna javna rasprava“ , a sve sa ciljem da se otkloni politički uticaj na pravosuđe.

Venecijanska komisija objavila je juče mišljenje o Nacrtu amandmana na Ustav Srbije u kojem je navela šest zamerki na rešenja koja je sastavilo Ministarstvo pravde, a koja bi trebalo da budu otklonjena. Većina zamerki ove komisije poklapaju se s ranijim kritikama struke, koje je Ministarstvo ignorisalo.

CEPRIS: Ministarstvo pravde da prizna odgovornost za pogrešna rešenja

Na odgovornost Ministarstva pravde povodom mišljenja Venecijanske komisije pozvala je danas organizacija Centar za pravosudna istraživanja. Kako su saopštili, Ministarstvo pravde bi umesto izražavanja zadovoljstva mišljenjem međunarodnih stručnjaka, trebalo da prizna odgovornost za pogrešna rešenja i propuste.

Danas pitamo: Da li će Ministarstvo pravde, nakon sugestija Venecijanske komisije, uvažiti mišljenje struke?

"Smatramo da bi Ministarstvo pravde, umesto izražavanja zadovoljstva sadržajem mišljenja međunarodnih stručnjaka, trebalo da prizna odgovornost za pogrešna rešenja i propuste koje je predložilo i koja su rezultirala brojnim primedbama Venecijanske komisije", navodi se u saopštenju.

Centar za pravosudna istraživanja dodaje da se mesta kritike međunarodnih stručnjaka podudaraju sa onima koje je dala stručna javnost u Srbiji.
Centar je ocenio da su sugestije Venecijanske komisije suštinske i da se odnose na sve predložene amandmane, te da je u daljem postupku promene Ustava potrebno da Ministarstvo pravde formira Radnu grupu koja će izraditi rešenja u skladu sa mišljenjem komisije, kao i da bi posle toga trebalo održati "stvarnu javnu raspravu" o usklađenosti predloženih rešenja pri promeni Ustava Srbije sa ciljem da se otkloni politički uticaj na pravosuđe.

Kako podseća, komisija je konstatovala da većina izrađenih amandmana mora temeljno da se menja ili da se u potpunosti briše, a da se ključna primedba odnosi na neadekvatnost sastava Visokog saveta sudstva i mogućnosti njegovog čestog raspuštanja, kao i neodgovarajući sastav Državnog veća tužilaca, u kom i dalje većinu čine članovi izabrani u Narodnoj skupštini.

Na pisanje potpuno novih ustavnih amandmana juče je pozvao i Goran Ilić, poverenik za samostalnost javnog tužilaštva, kao i Milan Antonijević direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM). Oni su u izjavi za Insajder ocenili da bilo neophodno organizovati novi krug ustavne debate pošto Ministarstvo pravde bude izradilo novi nacrt amandmana.

Boljević: Potrebni su evropski standardi, a ne zamazivanje očiju

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević pozvala je Ministarstvo pravde da posluša struku i iznova napiše ustavne amandmane kako bi Srbija primenila evropske standarde u oblasti pravosuđa.

"Ministarstvo pravde mora da shvati da je struka bila u pravu. Pred njima je sada veliki posao. Sada bi trebalo početi sve iznova kako bi Srbija primenila evropske standarde u oblasti pravosuđa, a ne da se radi na zamazivanju očiju. Sve bi trebalo vratiti na početak - na trenutak kada je Radna grupa u kojoj su bili i profesori ustavnog prava 2014. uradila pravnu analizu. Oni su ti koji bi trebalo da rade na izmenama Ustava u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije", rekla je Boljević.

Boljević smatra da je mišljenje Venecijanske komisije o amandmanima na Ustav Srbije koje je predložilo Ministarstvo pravde, potvrdilo kritike celokupne pravničke struke i da je sada na Ministarstvu da ponovo napiše amandmane, u skladu sa preporukama te komisije, ali i pravnog sistema Srbije.

"Rad na amandmanima mora da krene ispočetka. To su svi govorili, cela struka - predstavnici najviših pravosudnih tela kao što su Vrhovni savet sudstva, Vrhovni kasacioni sud, ali i dobar deo advokatskih komora i profesura, poslednja ali ne manje važna. Prvi put u istoriji struka je bila jednoglasna", ocenila je Boljević.

Ona je dodala i da je značajno što je Venecijanska komisija navela više do 30 sugestija, ali i primedbe i na sam proces izrade amandmana. Kako navodi, Komisija je ukazala vlastima da "ne štede napore da proces bude što transparentniji", a imajući u vidu da je, navela je Boljević, "Ministarstvo u samom toku izrade amandmana omalovažavalo pripadnike struke".

Izvor: Beta, Insajder