Studenti iz udruženja „Jedan od pet miliona“: Preuzeli smo kontrolu nad zgradom Rektorata

Studenti iz udruženja „Jedan od pet miliona“ saopštili su da su „preuzeli kontrolu nad celom zgradom Rektorata Univerziteta u Beogradu“ zato što im je, kako navode, sinoć bilo ugroženo pravo na slobodu kretanja.

Studenti u Rektoratu / Foto: 1 od 5 miliona

„Studenti su zamolili sve radnike koji su bili u prostorijama Rektorata da ih napuste dok su nadzorne kamere blokirali. Sada studenti odlučuju o tome ko ulazi i izlazi iz zgrade Rektorata“, piše u saopštenju.

Piše i da „uprava i zaposleni ne mogu ući bez prethodnih pregovora“.

Studenti iz udruženja „Jedan od pet miliona“ je ranije saopštilo da su „noć proveli zaključani u zgradi Rektorata“, ocenivši da im je na taj način, narušeno osnovno ljudsko pravo – sloboda kretanja.

Blokada Rektorata je započeta juče.

Cilj blokade je da rektorka Ivanka Popović na javnom servisu zatraži od premijerke Ane Brnabić razrešenje ministra finansija Siniše Malog dok je u toku odlučivanje o tome da li je njegova doktorska disertacija plagijat, rekla je juče za Insajder studentkinja Valentina Reković.

Rektorka je juče rekla da su sa studentima juče u Rektorat ušli profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković, profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić i Slobodan Prvanović sa Instituta za fiziku, koji je inače nedavno podneo ostavku u Odboru za profesionalnu etiku BU nakon odluke da se predmet osporenog doktorata Malog vrati na ponovno odlučivanje Stručne komisije Fakulteta organizacionih nauka.

Izvor: Insajder