Studenti iz udruženja „Jedan od pet miliona“ sa nekoliko profesora blokirali Rektorat

Studenti iz organizacije „Jedan od pet miliona“ blokirali su danas zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu sa zahtevom da rektorka Ivanka Popović, na javnom servisu, zatraži od premijerke Ane Brnabić razrešenje ministra finansija Siniše Malog dok je u toku odlučivanje o tome da li je njegova doktorska disertacija plagijat, kaže za Insajder studentkinja Valentina Reković.

Studenti u Rektoratu / Foto: 1 od 5 miliona

„Mi smo u zgradi Rektorata, sada puštamo samo zaposlene da uzmu svoje stvari pošto im je gotovo radno vreme. Mi ostajemo unutra noćas i sutra sigurno. Načelni plan je da ostanemo do daljnjeg, ali o tome ćemo obavestiti javnost“, navodi Reković.

Ona kaže da su sa studentima u Rektorat ušli profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković, profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić i Slobodan Prvanović sa Instituta za fiziku, koji je inače nedavno podneo ostavku u Odboru za profesionalnu etiku BU nakon odluke da se predmet osporenog doktorata Malog vrati na ponovno odlučivanje Stručne komisije Fakulteta organizacionih nauka.

Reković kaže da su studenti iz „Jedan od pet miliona“ imali tri sastanka sa rektorkom Popović, a da je na poslednjem ona odbila da ispuni njihove zahteve.

„Zato ovom blokadom tražimo da rektorka javno, na javnom servisu, od premijerke Ane Brnabić zahteva razrešenje Siniše Malog zato što sama njegova funkcija vrši pritisak na profesore koji odlučuju o njegovom doktoratu“, ističe studentkinja.

Navodi da Mali kao ministar finansija određuje budžet Beogradskom univerzitetu, što je sukob interesa u slučaju odlučivanja o njegovom doktoratu.

Studenti u Rektoratu / Foto: 1 od 5 miliona

Incident tokom blokade

Studenti iz udruženja „Jedan od pet miliona“ poslali su medijima snimak incidenta unutar Rekorata tokom današnje blokade, tvrdeći da su aktivisti Srpske napredne stranke napali studenta Srđana Markovića.

Međutim, to se ne vidi na snimku, već da je došlo do međusobnog koškanja između studenata i osobe za koju navode da je aktivista SNS, nakon čega su ga studenti izgurali u hol Rektorata.

Reković kaže da su ljudi za koje tvrdi da su aktivisti SNS došli organizovani da bi provocirali studente i da su neke od njih prepoznali s ranijih skupova.

„Prvo su stajali ispred zgrade a kada su oni krenuli da ulaze u Rektorat, mi smo se skroz povukli unutra iza staklenih vrata. Jedan od njih je međutim pribio studenta Srđana Markovića uza zid i krenuo da ga napada pa smo morali da reagujemo“, kaže studentinja.

Izvor: Insajder