Studenti iz udruženja Jedan od pet miliona zabranjuju ulaz zaposlenima u Rektorat; Rektorka: Uzeli su ključeve od portira

Studenti  Udruženja "Jedan od pet miliona", koji  četvrti dan blokiraju zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta(BU), od jutros ne dozvoljavaju zaposlenima te ustanove da uđu u zgradu. Rektorka Ivanka Popović izjavila za je za N1 da su student jutros u 5.30 uzeli ključeve od portira i da je zaposlenima u Rektoratu onemogućeno pravo na rad.

Blokirana zgrada Rektorata Beogradskog univerziteta

Studenti koji blokiraju zgradu Rektorata BU rekli su agenciji Beta da do “eventualnih pregovora o ulasku zaposlenih” neće doći dok Rektorat ne izda saopštenje da “osuđuje upad u Rektorat aktivista Srpske napredne stranke, koji su napali studente Univerziteta”.

Naime, prvog dana blokade student su saopštili da su aktivisti SNS unutar zgrade napali studenta Srđana Markovića. Oni su medijima poslali snimak incidenta, ali se to na njemu nije videlo. U njemu se vidi da je došlo do međusobnog koškanja između studenata i osobe za koju navode da je aktivista SNS, nakon čega su ga studenti izgurali u hol Rektorata.

Ispred Rektorata danas se pojavila nekolicina profesora koji su došli da podrže studente, zatim rektorka BU Ivanka Popović, kao i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i zaposleni u Rektoratu BU koji nisu mogli da uđu u zgradu.

Danas je u Rektoratu bila planirana promocija doktora nauka, ali je zbog blokada prebačena u zgradu Hemijskog fakulteta.

Glavni uslov studenata je da rektorka Ivanka Popović na javnom servisu zatraži od premijerke Ane Brnabić razrešenje ministra finansija Siniše Malog dok je u toku odlučivanje o tome da li je njegova doktorska disertacija plagijat

Popović: Možemo da razgovaramo o zahtevima studenata u domenu delovanja Univerziteta

Rektorka Ivanka Popović izjavila je za N1 da je zaposlenima u Rektoratu trenutno onemogućeno pravo na rad, jer su studenti i dalje zaključani u zgradi.

“Juče smo obavili razgovor sa studentima, očekivali smo konstruktivan razgovor gde će obe strane imati puno razumevanje za situaciju. Imali smo utisak da je to tako i da ćemo imati određeni napredak. Međutim, jutros u 5.30 časova su studenti uzeli ključeve od portira što predstavlja kvalitativnu promenu”, ističe ona.

Popović podseća da Rektorat počinje da radi u 8.30 časova, a da su vrata zatvorena i zaposleni čekaju napolju. Dodaje da sa studentima trenutno razgovara student prorektor.

Rektorka ističe da podržava razumne studentske zahteve “jer je svima potrebno da Univerzitet radi na odgovarajući način”.

“Ali možemo da razgovaramo o zahtevima koji su u domenu delovanja Univerziteta, preko toga teško da možemo nešto da uradimo. Teško je pregovarati kad se studentski zahtevi menjaju”, izjavila je Popović.

Prema njenim rečima, to što zaposleni ne mogu da obavljaju svoje redovne dužnosti imaće “direktno posledice po 100.000 studenata Univerziteta u Beograda koje blokira dvadesetak studenata unutar Rektorata”.

Odgovarajući na pitanje o političkim pritisicima i nedostatku autonomije Univerziteta, Popović je rekla da je od studenata tražila materijalne dokaze za tu tvrdnju.

Blokada zgrade Rektorata počela je u petak, a studenti Udruženja "1 od 5 miliona" saopštili su u subotu da su preuzeli kontrolu nad celim objektom, jer im je, kako su rekli, prethodnu noć bilo ugroženo pravo na slobodu kretanja. Oni su tkom istog dana pokrili i kamere u zgradi Rektorata i, kako su saopštili, sada odlučuju o tome ko ulazi i izlazi iz objekta.

Rektorski kolegijum saopštio je da su mišljenja da takav način izražavanja stavova nije primeren akademskoj zajednici i da je grubo zloupotrebljena otvorenost Rektorata. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da da policija neće intervenisati u slučaju blokade Rektorata.

Smena Siniše Malog je glavni uslov za prekid blokade, a studenti su saopštili da su razlozi za blokadu su brojni -   “neodgovorno ponašanje nadležnih (na čelu sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem) prema obrazovanju, pad Univerziteta na Šangajskoj listi, remećenje nastavne godine zbog održavanja Univerzijade (najava iseljavanja studenata iz Studentskog grada, pomeranje ispitnih rokova, skraćivanje godine), nedostatak literature i nemanje prostorija za održavanje nastave na nekim fakultetima”.

Izvor: Beta, N1, Insajder