Studenti „Jedan od pet miliona“ nezadovoljni reakcijom Univerziteta, pristup onemogućavaju i zaposlenima u Rektoratu (VIDEO)

Studenti iz pokreta „Jedan od pet miliona“ koji su blokirali Rektorat Univerziteta u Beogradu tvrde da neće omogućiti zaposlenima ulazak u zgradu, jer su nezadovoljni načinom na koji je Rektorat osudio incident prvog dana blokade, kada je došlo do međusobnog koškanja između njih i jedne osobe. U saopštenju Rektorata se navodi da je napad došao od strane „očiglednih političkih neistomišljenika“, a ne od, kako studenti tvrde, pripadnika Srpske napredne stranke.

Blokada Rektorata / Foto: Insajder

Naime, studenti iz pokreta „Jedan od pet miliona“ se od petka nalaze u blokadi Rektorata sa zahtevom da rektorka Ivanka Popović, na javnom servisu, zatraži od premijerke Ane Brnabić razrešenje ministra finansija Siniše Malog, dok je u toku odlučivanje o tome da li je njegova doktorska disertacija plagijat.

Ubrzo nakon što je blokada počela, studenti su saopštili da su aktivisti SNS unutar zgrade Rektorata BU napali studenta Srđana Markovića. Medijima su poslali snimak incidenta, ali se to na njemu nije videlo. Iz snimka se može zaključiti da je došlo do međusobnog koškanja između studenata i osobe za koju navode da je aktivista SNS, nakon čega su ga studenti izgurali u hol Rektorata.

Studenti su potom svojim zahtevima dodali i taj da Rektorat osudi pomenuti incident. Rektorat je zatim i reagovao saopštenjem, u kome je navedeno da osuđuje fizičke nasrtaje na studente „od strane očiglednih političkih neistomišljenika“.

„To saopštenje apsolutno nije ispunilo ono što je od njega zahtevano. Nije naglašeno ko je ušao, rečeno je opet da su osuđeni napadači na studente iz organizacije ‘Jedan od pet miliona’, ali nije rečeno ko je to, iako postoje jasni materijalni dokazi koji govore da se radi o pripadnicima Srpske napredne stranke”, kaže za Insajder studetkinja Mila Jovanović. 

Danas je u Rektoratu bila planirana promocija doktora nauka, ali je zbog blokade prebačena u zgradu Hemijskog fakulteta. 

Zbog toga studenti neće, kako navodi, dozvoliti da zaposleni te institucije uđu u zgradu.

Ranije danas, rektorka Ivanka Popović izjavila je za N1 da je zaposlenima u Rektoratu trenutno onemogućeno pravo na rad, jer su studenti i dalje zaključani u zgradi.

„Juče smo obavili razgovor sa studentima, očekivali smo konstruktivan razgovor gde će obe strane imati puno razumevanje za situaciju. Imali smo utisak da je to tako i da ćemo imati određeni napredak. Međutim, jutros u 5.30 časova su studenti uzeli ključeve od portira što predstavlja kvalitativnu promenu”, ističe ona.

Promena lokacije za promociju doktora nauka zbog blokade / Foto: Insajder

Kako objašnjava studentkinja Mila Jovanović, sa njima je ipak jutros razgovarao student prorektor.

„Mi smo dozvolili studentu prorektoru da uđe, on je ušao sa jednom službenicom i izneo je diplome i dokumenta koje su neophodni pre svega zbog diplomaca i njihovih prijava za master i slično. Time smo pokazali da ne želimo da utičemo na studentski život i da ne želimo da ga remetimo”, objašnjava Jovanović.

SKONUS: Blokada motivisana dnevnom politikom

Predsedništvo Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) osudilo je danas blokadu Rektorata Beogradskog univerziteta koja je, kako je saopšteno, motivisana dnevnom politikom, a ne studentskim problemima ili zahtevima.

Povodom blokiranja Rektorata, Predsedništvo Skonusa ocenilo je da taj ekstreman čin predstavlja kršenje odredbi Ustava Republike Srbije, pošto se ugrožava samostalnost jedne visokoškolske ustanove.

"Izražavamo posebnu zabrinutost što je blokada rektorata motivisana dnevnom politikom, a ne studentskim problemima ili zahtevima, čime se politička borba sa ulica prenosi i u akademski život, gde joj svakako nije mesto", ističe se u saopštenju.

Skonus navodi da se blokadom Univerziteta u Beogradu vrši pritisak na celokupnu akademsku zajednicu, koju čine kako uprava, tako i profesori i studenti ovog univerziteta.

"Studentska konferencija Univerziteta Srbije podržava iskazivanje javnog mišljenja, ali se protivi svakom ugrožavanju rada institucija čiji su studenti deo", kaže se u saopštenju.

Iz Skonusa navode da će uvek biti uz svoje kolege, ali da ne mogu da podrže nepromišljene korake koji mogu samo štetiti celokupnom obrazovnom sistemu Republike Srbije.

Novi (stari) zahtev

Rektorka Ivanka Popović istakla je u nekoliko navrata da podržava razumne studentske zahteve „jer je svima potrebno da Univerzitet radi na odgovarajući način”.

„Ali možemo da razgovaramo o zahtevima koji su u domenu delovanja Univerziteta, preko toga teško da možemo nešto da uradimo. Teško je pregovarati kad se studentski zahtevi menjaju”, izjavila je Popović.

Podsetimo, glavni zahtev studenata je da rektorka na javnom servisu zatraži od premijerke Ane Brnabić razrešenje ministra finansija Siniše Malog dok je u toku odlučivanje o tome da li je njegova doktorska disertacija plagijat

Kako je istaknuto u poslednjem saopštenju kolegijuma Rektorata, taj zahtev „izlazi iz zakonske nadležnosti Univerziteta“, jer on je učestvuje u izboru i razrešavanju članova Vlade.

„Rektorski kolegijum će uložiti sve svoje napore da se postupak povodom spornog doktorata okonča po proceduri u najkraćem mogućem roku“, dodaje se.

Zbog toga su studenti rešili da izmene svoj zahtev. Naime, oni sada od rektorke Popović zahtevaju da premijerki uputi preporuku za razrešenje Siniše Malog.

„Tražimo da rektorka premijerki predloži i kao predstavnik visoke ustanove preporuči da razreši ministra Sinišu Malog dužnosti i na taj način pokaže da je uz svoje studente i da brani ovaj univerzitet”, kaže Jovanović. 

Blokada zgrade Rektorata počela je u petak, a studenti Udruženja „1 od 5 miliona” saopštili su u subotu da su preuzeli kontrolu nad celim objektom, jer im je, kako su rekli, prethodnu noć bilo ugroženo pravo na slobodu kretanja. Oni su tkom istog dana pokrili i kamere u zgradi Rektorata i, kako su saopštili, sada odlučuju o tome ko ulazi i izlazi iz objekta.

Rektorski kolegijum saopštio je da takav način izražavanja stavova nije primeren akademskoj zajednici i da je grubo zloupotrebljena otvorenost Rektorata. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da policija neće intervenisati u slučaju blokade Rektorata.

Smena Siniše Malog je glavni uslov za prekid blokade, a studenti su saopštili da su razlozi za blokadu su brojni - „neodgovorno ponašanje nadležnih (na čelu sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem) prema obrazovanju, pad Univerziteta na Šangajskoj listi, remećenje nastavne godine zbog održavanja Univerzijade (najava iseljavanja studenata iz Studentskog grada, pomeranje ispitnih rokova, skraćivanje godine), nedostatak literature i nedovoljno prostorija za održavanje nastave na nekim fakultetima”.

Izvor: Insajder