Studenti više beogradskih domova protestnu šetnju završili ispred Skupštine, novo okupljanje u 10 časova

Studenti više studentskih domova večeras su počeli proteste nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će zbog širenja koronavirusa biti zatvoreni svi studentski domovi u Beogradu. Oni su iz nekoliko studentskih domova krenuli pešice da bi se nešto pre ponoći okupili na platou ispred Skupštine Srbije. Najavili su okupljanje za petak u 10 časova ispred Filozofskog fakulteta, odakle će krenuti ka Vladi Srbije.

Studenti ispred Skupštine Srbije / Foto: Insajder

Ispred Skupštine jedan od studenata saopštio je tri zahteva: da se ne iseljavaju iz domova, da se studentima koji imaju kovid da još jedan rok jer bez njega ne mogu da ostvare uslov za budžet i da se pojavi ministar prosvete Mladen Šarčević kako bi "sve utanačili".

Mladen Radić, jedan od predstavnika studenata, za agenciju Beta rekao da je da je vest o navodnom postizanju dogovora o tome da studenti ipak ostanu u domovima lažna i da osoba koja je taj dogovor navodno postigla nije njihov predstavnik. 

Tu vest objavili su Blic, Novosti i RTS.

"Dečko koji je navodno postigao dogovor ne predstavlja studente. To je Milan Savić, čovek koji je poslanik i koji je bio predsednik SKONUS-a, ne znam da li je i dalje. To nije nikakav dogovor jer on je njihova lutka i to nećemo dozvoliti", rekao je Radić.

Radić je dodao da će studenti pred Skupštinom Srbije iskazati svoje nezadovoljstvo "koje je ogromno".

"Nezadovoljstvo je ogromno i to ne samo zbog ovoga što se desilo večeras već i zbog svega što se dešava već godinama. I ne samo prema studentima nego prema celom srpskom društvu", rekao je on.

Tokom protestne šetnje, studenti su skandirali "Nećemo kući" i pozivali Beograđane da im se pridruže uzvicima "Izlazite napolje".

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima studenti burno negoduju zbog najave novih mera koje uključuju i zatvaranje studentskih domova.


Oni traže da odluka o zatvaranju domova bude poništena i poručuju da studenti nisu neodgovorni kao što se predstavlja i da nose maske. Ipak, mnogi od njih na večerašnjem skupu maske nisu imali.

Na putu ka Skupštini, studenti koji su dolazili iz različitih pravaca na nekoliko mesta blokirali su saobraćaj.

Studentski parlament Univerziteta u Beogradu (SPUB) na Fejsbuku je objavio da su u saradnji sa SKONUS-om kontaktirali nadležne institucije i rekli da do "iseljavanja studenata iz studentskih domova ne sme doći, pogotovo ne dok aktivne ispitne obaveze traju".

"Dobili smo garancije da će ujutru nadležno ministarstvo objaviti ovu odluku", piše SPUB.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u sredu da je do sada u Beogradu koronavirusom zaraženo 240 studenata.

On je rekao da su oni smešteni u izolaciju u svojim ili iznajmljenim stanovima, kao i da su pojedini studentski domovi određeni za te namene.

Izvor: N1, Beta, Insajder