Sud: Gucati u pritvoru, optužen za zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti

Sud za zločine OVK u Hagu potvrdio je da je predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati smešten u sudski pritvor u Ševeningenu, nakon što je danas uhapšen u Prištini. Prethodno je Tužilaštvo ovog suda saopštilo da je Gucati uhapšen po njihovom nalogu.

Sud za OVK

U saopštenju suda navodi se da je Gucati optužen za "krivična dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanje svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova".

Kada će Gucati prvi put biti izveden pred sudiju u Hagu biće objavljeno "u najskorije vreme", saopštio je sud.

Ranije večeras, Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu saopštilo je da je Gucati uhapšen po njegovom nalogu.

Udruženju veterana OVK proteklih dana, kako je tvrdilo, nepoznate osobe dostavljale su velike količine poverljivih dokumenata sa zaglavljem Specijalizovanih veća Kosova, što je zvaničan naziv suda u Hagu.

Pre tri dana, tužilac Džek Smit upozorio je da će krivično goniti sve koji odaju identitet svedoka ili objave informacije koje bi mogle otkriti ko su svedoci.

U saopštenju, Smit je tada Udruženje veterana OVK optužio da se "više puta upustilo u aktivnosti" koje su, kako veruje, "usmerene na miniranje dolične primene pravde".

Iz Smitovog saopštenja proizašlo je da je Udruženje veterana OVK poverljive dokumente dostavljalo novinarima na Kosovu, koji su, međutim, odbili da ih objave ili su ih vratili sudu u Hagu.

Tužilac je naglasio da su mnogi novinari na Kosovu "jasno rekli kako takve aktivnosti miniraju vladavinu zakona i kurs pravde".

Smit je naznačio da su novinari shvatili da bi "sudelovanje u deljenju takvih informacija moglo da predstavlja krivično delo po Krivičnom zakoniku Kosova".

"Specijalizovano tužilaštvo je posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije", upozorio je tužilac Smit.

Portparol Tužilaštva u Hagu Benet najavio je večeras da će više detalja o postupku protiv Gucatija sud objaviti u dogledno vreme.

Pripadnici Euleks-a priveli su danas i zamenika predsednika Organizacije ratnih veterana OVK Nasima Haradinaja, dok je juče uhapšen Saljih Mustafa protiv koga je objavljena prva potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva Kosova .

Tači: Odazvaćemo se pozivima suda

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će se Specijalnom sudu odazvati svi koji budu pozvani i da nema potrebe za spektaklima kao što su pretres prostorija i hapšenje predsednika i potpredsednika Organizacije veterana OVK.

On je rekao da građani Kosova i celog sveta očekuju da će specijalizovane komore dati odgovarajući, profesionalni i transparentan odgovor na "monstruozne" navode, poput insinuacija o trgovini ljudskim organima u kojoj je učestvovala OVK ili "Žutoj kući".

"OVK je bila dobrovoljni pokret, deo građanskog otpora i posvećenosti slobodi i nezavisnosti Kosova i kao takva je prepoznata od međunarodne zajednice. To je bio primer saradnje sa međunarodnom pravdom, počevši od Unmik sudova, Tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Euleksa, lokalnih sudova, a sada u petom nivou pravde u posleratnom Kosovu, Specijalizovanim većima", rekao je on.

Kako je naveo "niko od onih sa kojima su obavljeni razgovori ili su optuženi nije izbegao da odgovara pred nadležnim pravosudnim organima".

Ocenio je da je curenje dokumenata Specijalnog tužilaštva kršilo legitimitet suda u očima građana, narušilo imidž države Kosovo i prava potencijalnih optuženih i da je njihovo objavljivanje neprihvatljivo i dodao da nijedan potencijalni optuženi neće izbeći pravdu.

"Stoga procenjujem da nema razloga za ekspedicije ili spektakularne akcije. Mora se poštovati integritet i dostojanstvo svakog građanina. Ceo svet zna da je Kosovo bilo žrtva. OVK i sav narod Kosova suočili su se sa genocidom i etničkim čišćenjem", rekao je on.

Dodao je da je "Kosovo uvek bilo i biće na strani istine, saradnje, pravde i međunarodnog prava, odlučno da izgradi demokratsku, pravnu i multietničku državu, domovinu svih svojih građana".

Izvor: Beta