Sud odbacio optužnicu za Srebrenicu jer Srbija nije imala tužioca za ratne zločine

Apelacioni sud je odbacio optužnicu u slučaju "Srebrenica" protiv osmorice bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Bratunca. Optužnica je odbačena jer u vreme podizanja optužnice nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom prestao mandat. Srbija više od godinu dana nije imala tužioca zatne zločine i ta situacija bi po svemu sudeći mogla da ima ozbilje posledice po suđenja i istrage koje tužilaštvo sprovodilo u tom periodu.

Specijalni sud i Tužilaštvo za organizovani kriminal. Foto: Srđan Ilić

Odluka Apelacionog suda da se odbaci optužnice, znači da više nema suđenja, a to je bilo prvo i jedino suđenje za zločin u Srebrenici u pred srpskim pravosuđem. Posebno je interesantno da je ovu optužnicu sud pravnosnažno potvrdio. 

Suđenje je počelo u februaru ove godine, a saslušanje svedoka je zakazano za sledeću nedelju. Sada pošto nema optužnog akta, nema ni suđenja.

Optužnice više nema jer u vreme kada je podignuta Srbija nije imala tužioca za ratne zločine. Tu situaciju je iskoristio advokat odbrane i tražio da se odbaci optužnica. Viši sud nije prihvatio njegov zahtev, ali je drugostepeni apelcioni sud to učinio.

Insajder je uputio Republičkom tužilaštvu i Tužilaštvu za ratne zločine pitanja šta će učiniti ovim povodom, ko je odgovaran za ovakvu osluku suda i da li će prema njihovoj oceni biti poništene i ostale optužnice i druga akta koja je tužilaštvo donosilo u periodu od godinu i po dana koliko Srbija nije imala tužioca.

Jedno od rešenja bi moglo da bude, da se optužnica ponovo podigne, ali da je sada potpiše izabrana tužiteljka za ratne zločine. 

Srbija je imala tužioca za ratne zločine do 31. decembra 2015. kada je tužilac Vladimir Vukčević otišao je u penziju. Nova tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković izbarana je 15. maja, penaest dana kasnije položila je zakletvu.

Zašto Srbija nije imala tužioca za ratne zločine

Tužilaštvom je godinu i po dana rukovodio zamenik tužioca Milan Petrović, ali ni on nikada od Republičkog tužioca Zagorke Dolovac nije dobio rešenje da je vršilac funkcije tužioca za ratne zločine, što je inače uobičajeno kada se čeka izbor.  

Vlast je nekoliko puta najavljivala da će izabrati tužioca za ratne zločine. Prvi izbor, pred kraj mandata Vladimira Vukčevića, nije uspeo jer nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova u Skupštini. Nakon toga tadašnji premijer Aleksandar Vučić i ministarka pravde Nela Kuburović više puta su najavljivali da će biti izabran čelni čovek najvažnijeg tela za procesuiranje počinilaca ratnih zločina.

Krajem 2016. Vučić je tri puta najavio izbor novog tužioca za ratne zločine. Prvo je 10. novembra rekao da će tužilac za ratne zločine biti imenovan naredne nedelje. Početkom decembra rekao je da je isključivo Vlada kriva što tužilac još nije izabran, da bi početkom decembra rekao da će to biti učinjeno do Nove godine. Ipak, čekalo se još pet meseci dok Vlada nije uputila predlog Skupštini.

Zanimljivo je da je još u septembru  2016. Državno veće tužilaca uputilo je Vladi listu kandidata za ratne zločine. Kako izbor tužilaca nikako nije dolazio na dnevni red, Državno veće je u novembru pozvalo Vladu da već na prvoj narednoj sednici razmotri liste kandidata za tužioce. Listu od dva kandidata za tužioca za ratne zločine Vlada Srbije Skupštini je uputila tek 24. aprila.

Izvor: Insajder