Sud odbacio tužbu za uvredu predsednice SO Požege protiv govornika na protestu

Osnovni sud u Požegi odbacio je u petak tužbu za uvredu predsednice Skupštine opštine (SO) Požega Zorice Mitrović protiv građanina Aleksandra Divovića. Mitrović je tužila Divovića za krivično delo uvrede zbog govora koji je održao na protestnom skupu građana 11. februara 2018. godine. To je bio prvi skup građana koji je organizovan protiv odluke skupštinske većine u Požegi da za sumu od sto hiljada evra opština otkupi jedan nelegalni objekat u suvlasništvu supruga upravo predsednice SO Zorice Mitrović.

Skupština opštine Požega

Predstavnici neformalne grupe "Protesti u Požegi" već više meseci protestuju u ovom gradu tražeći smene u vrhu vlasti.

Organizacija "Inicijativa Požega", jedan od organizatora protesta, saopštila je da je Sud zaključio da vrednosni sudovi o javnim ličnostima po pravilu ne bi trebalo da potpadaju pod odredbe krivičnog zakonodavstva.

Sud je podsetio da su, za razliku od običnih građana, javni funkcioneri neizbežno i svesno izloženi pomnom ispitivanju svake svoje reči i dela kako od novinara, tako i od javnosti uopšte, te stoga moraju ispoljiti veći stepen tolerancije, ističu u Inicijativi.

U skladu s tim, tužba Zorice Mitrović je prvostepeno odbijena u celosti, a Divović je kao optuženi oslobođen svake odgovornosti.

Tužba protiv Divovića je tek jedna u nizu tužbi koje je opštinsko rukovodstvo u Požegi od početka godine podnelo protiv politički neistomislećih sugrađana, i to najčešće za krivično delo uvrede, saopštila je "Inicijativa".

Građani Požege traže smene odgovornih više od četiri meseca

Predstavnici neformalne grupe "Protesti u Požegi" već mesecima protestuju u ovom gradu tražeći smene u vrhu vlasti. Ova grupa prvi put se okupila kada je Skupština Požege donela odluku da se budžetskim sredstvima kupi nelegalni objekat, koji je u vlasništvu predsednice Skupštine Opštine.

A povodom ovog slučaja postupak provere pokrenula je i Agencija za borbu protiv korupcije.

Zbog protesta građana, vlasnici nelegalnog objekta su trenutno odustali od prodaje, ali građani okupljeni oko Protesta u Požegi ne prestaju sa protestima tražeći smene odgovornih. Sa druge strane, predstavnici vlasti u Požegi podneli su nekoliko prijava za uvredu protiv članova ove grupe.

Protesti u Požegi

Jednom od organizatora protesta Đorđu Stevanoviću nedavno je upućeno i preteće pismo u kome ga neko ko se potpisao kao „velikodušni prijatelj“ upozorava da prestane jer se „zaigrao i razigrao“.

Stevanović je za Insajder tada rekao da ovo nije prvi put od kada se organizuju protesti u ovom gradu da su mu upućene pretnje, ali je najavio da će s obzirom na to da se u pismu pominju njegova deca, unuci i supruga, ovaj slučaj prijaviti policiji.

Šabić podneo krivičnu prijavu zbog neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka građana Požege

Poverenik informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je krivičnu prijavu protiv NN službenog lica u opštini Požega zbog osnova sumnje da je počinio krivično delo neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka.

Podsetimo, na jednoj Fejsbuk stranici objavljeni su zahtevi i molbe građana podnetih Centru za socijalni rad Požega, kao i ostali lični podaci građana okupljenih oko grupe „Protesti u Požegi“ , koji već mesecima protestuju tražeći smenu lokalne vlasti u ovom gradu.

Šabić je prijavu podneo Višem javnom tužilaštvu jer je nakon sprovedene kontrole utvrđeno da su lični podaci građana iz Centra za socijalni rad Požege i Sportsko-kulturnog centra dostavljani opštini Požega na njihov zahtev.  Zbog nesaradnje sa Poverenikom u toku ovog postupku najavljeno je i pokretanje prekršajnog postupka protiv predsednika ove opštine.

Izvor: Beta, Insajder