Sud Severne Makedonije odredio Morini pritvor od 30 dana

Krivični sud u Skoplju saopštio je da je odredio ekstradicioni pritvor bivšem pripadniku OVK Tomoru Morini za kojim je Srbija raspisla međunarodnu poternicu. U Ministarstvu pravde Srbije rekli su da će makedonskom pravosuđu podneti molbu za njegovo izručenje.

Sud za zločine OVK

Tomor Morina je juče uhapšen od strane policije Severne Makedonije na graničnom prelazu Blace na osnovu Interpolove poternice koju je izdala Srbija.

Kako se navodi u saopštenju Krivičnog suda u Skoplju, sudija za prethodni postupak je po saslušanju uhapšenog i u prisustvu njegovog branitelja prihvatio predlog državnog tužilaštva i Morini odredio pritvor od 30 dana u vezi sa postupkom za ekstradiciju o kojem odlučuje Ministarstvo pravde.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli je nakon ove odluke pozvao Skoplje da se ponaša kao i sve druge države u Evropi i da opovrgavaju naloge koje izdaje Beograd.

„Uprkos činjenici da smo nastavili da sarađujemo sa vlastima u Skoplju kako bismo osigurali puštanje Tomora Morine, to se još nije dogodilo. Žao mi je što je Sud Severne Makedonije izdao nalog za pritvor gospodina Morine na osnovu političkog naloga za hapšenje koji je izdala Srbija. Nastavićemo da radimo na njegovom oslobađanju i pozivamo Skoplje da se ponaša kao i sve druge zemlje u Evropi koje su odbacile ove političke naloge koje je izdao Beograd“, napisao je on na Fejsbuku, a prenosi Kossev.

Pacoli dodaje i da Kosovo neće dozvoliti izručenje nijednog svog građana na osnovu naloga koje je izdala Srbija, te da se to smatra crvenom linijom.

Srpsko Ministarstvo pravde juče je saopštilo da je zvanično obavešteno da je Morina uhapšen u Severnoj Makedoniji po poternici Srbije. Kako su naveli, Ministarstvo će podneti molbu za izručenje i potrebnu dokumentaciju.

Tomor Morina, koji je učestvovao u borbama u kosovskoj oblasti Dukađini, uhapšen je juče, a osumnjičen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništa na Kosovu, naveo je portparol Tužilaštva za ratne zločine Vasilije Seratilić.

Seratlić je naveo da se u narednom periodu očekuje pokretanje postupka za izručenje Morine Srbiji. To znači da bi srpsko Ministarstvo pravde trebalo makedonskom pravosuđu da uputi zahtev za izručenje Morine, koje će odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje.

Izvor: BetaKossev, Insajder