Sud vratio Arežinu na mesto direktora programa RTV

Osnovni sud u Novom Sadu poništio je odluku Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine o smeni direktora programa Slobodana Arežine i naložio pokrajinskom javnom servisu da Arežinu vrati na funkciju s koje je smenjen 4. maja prošle godine, javio je portal Cenzolovka.

RTV Radio Televizija Vojvodine.

Nepravosnažnom presudom koju je 25. aprila donela sudija Gordana Glavaški, u koju je Cenzolovka imala uvid, poništava se aneks ugovora o radu kojim je Arežina nakon smene premešten na novo radno mesto u okviru RTV. Sud smatra da odluka Upravnog odbora o razrešenju direktora programa „sadrži niz nedostataka formalne prirode koji je čini nezakonitim“.

Arežina je prošle godine tužio RTV, smatrajući upravo da je odluka o njegovom smeni nezakonita. Kao razloge za njegovu smenu Upravni odbor je Arežini stavio na dušu zanemarivanje obaveze donošenja Plana proizvodnje i emitovanja programa, te pad gledanosti.

Sudija Glavaški je u svojoj presudi, međutim, navela da opštim aktima RTV, važećim u vreme dok je Arežina bio na funkciji, „nije bilo decidirano regulisano da je sačinjenje Plana proizvodnje i emtiovanja, bila obaveza direktora programa“.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba u roku od 15 dana.

 „Presuda govori da su činjenice bile neumoljive, odnosno potvrđuje da slučaj moje smene nije bio zakonit. Takođe, potvrđuje da nije bilo u pitanju isticanje mandata kao što su tvrdili jer mi je istekla tek jedna godina, a imenovan sam na pet“, rekao je Arežina za Insajder.

Ova presuda, prema njegovim rečima, ne znači da se istog trenutka vraća na mesto direktora, već postoji žalbeni postupak koji će, smatra, trajati između šest meseci ili godinu dana, pa će viša sudska instanca odlučivati o konačnom ishodu.

„Moj lični utisak je da ova presuda predstavlja izvesnu satisfakciju za sve mlade talentovane novinare koji su u proteklom periodu brutalno posmenjivani i oterani sa Radio televizije Vojvodine koji su na vrhuncu novinarske karijere“, rekao je Arežina.

Promene u RT Vojvodine počeli su nakon pokrajinskih izbora 24. aprila prošle godine, na kojima je pobedila Srpska napredna stranka. Smenjeno je 14 urednika i zaposlenih koji su bili zaduženi za informativni program u RTV-u, a nakon smene programskog direktora Slobodana Arežine, a zatim i ostavke generalnog direktora Srđana Mihajlovića i glavne urednice Prvog programa televizije Marijane Jović.

Otpušteni novinari uz podršku građana počeli su proteste pod nazivom „Podrži RTV“ već krajem maja prošle godine.

Izvor: Cenzolovka, Insajder

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.