Sud za Insajder: Ukinut pritvor Simonoviću; Jovanović: Ponovo sam meta

Dragoljubu Simonoviću, predsedniku Opštine Grocka, koji se sumnjiči da je naložio paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, ukinut je pritvor. Kako je Insajderu rečeno u Drugom osnovnom sudu u Beogradu, ispitani su svi svedoci i Simonović će u daljem postupku da se brani sa slobode.

Dragoljub Simonović

Predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović uhapšen je 25. januara po sumnjom da je naložio paljenje kuće novinara Jovanovića. Njemu je ubrzo posle hapšenja određen pritvor do 30 dana da ne bi uticao na svedoke i uništio dokaze, a kako je juče saslušan i poslednji sa liste svedoka u ovom slučaju, Drugi osnovni sud odlučio je da se Simonović u nastavku postupka brani sa slobode.

“Nema više osnova da se Simonović drži u pritvoru, s obzirom da su ispitani svi svedoci”, kažu za Insajder u Sudu.

U Drugom osnovnom tužilaštvo navode da su u više navrata od Suda tražili da se predsedniku opštine Grocka produži pritvor, da ne bi ponovio krivično delo, ali je njihov zahtev odbijen.

UNS: Obezbediti policijsku zaštitu Jovanoviću I Matorčeviću

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova da obezbedi policijsku zaštitu novinaru i uredniku portala Žig info Milanu Jovanoviću i Željku Matorčeviću, zbog ukidanja pritvora predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću.  

“Zabrinjavajuće je što je Simonović pušten iz pritvora, jer je on i dalje predsednik Opštine. Niko ne garantuje da on sada neće naručiti i ubistvo, kada su sve poluge vlasti kod njega”, rekao je UNS-u Matorčević, koji je u oktobru prošle godine fizički napadnut na ulici.

“Mi se protivimo ukidanju pritvora. Juče smo ponovo uputili zahtev da se on produži. Učinili smo sve što je bilo do nas”, kažu u Tužilaštvu.

Novinar Milan Jovanović navodi za Insajder da je uznemiren posle odluke Suda da pusti Simonovića da se brani sa slobode.

“Ponovo sam meta. Simonović sada može da nađe nove izvršioce. Tužilaštvo je uradilo sve što je do njih, ali Sud je odbio njihov predlog”, kaže Jovanović.

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra prošle godine, nakon što su na garažu koja se nalazi u dvorištu nepoznati napadači s kapuljačama na glavi bacili dva molotovljeva koktela. U požaru je osim kuće od 200 kvadrata i garaže izgoreo i automobil. Novinar i njegova supruga su uspeli da se spasu tako što su pobegli kroz prozor.

Zbog sumnje da su zapalili kuću novinara Milana Jovanovića iz Grocke, policija je prethodno uhapsila tri osobe - Aleksandra Marinkovića, Igora Novakovića i Bojanu Cvetković Šijacki. Šijacki je u međuvremenu osuđena na šest meseci kućnog pritvora, uz obavezu nošenja "nanogice", kao i na novčanu kaznu od 50.000 dinara, pošto je sklopila sporazum s tužilaštvom o priznanju krivičnog dela. Marinković i Novaković su 22. februara pušteni da se brane sa slobode.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon hapšenja Simonovića da je u napad na Jovanovića bio umešan i policijski službenik koji je preneo nalog predsednika Opštine Grocka Igoru Novakoviću, koji je kasnije angažovao neposredne izvršioce.

Kako je dodao, policijski službenik je razgovarao sa Simonovićem, koji mu je “obećao 1.500 evra koje nije dobio, pa je policijski službenik dao svojih 1.000 evra izvršiocima, a ćutao je zbog zapošljavanja koja su se dešavala u narednom period”.

Uprkos teškim optužbama, Dragoljub Simonović je i dalje predsednik Opštine Grocka. Na pitanje novinara da li će biti smenjen, zamenik gradonačelnika Beograda i funkcioner Srpske napredne stranke Goran Vesić izjavio je da Grad nema te ingerencije, kao i da je smena pitanje za Opštinski odbor SNS u Grockoj.

Izvor: Insajder