Sud za Insajder: Zbog nošenja vešala pritvor maloletniku; Beogradski centar za ljudska prava: Neopravdana mera

Maloletniku N.P, koji se sumnjiči da je nosio vešala na građanskom protestu u Beogradu, Viši sud odredio je pritvor do 30 dana. Kako je za Insajder izjavila portparolka Suda Bojana Stanković, pritvor mu je određen zbog „opasnosti da će uticati na svedoke i da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti delo“. U Beogradskom centru za ljudska prava navode za Insajder da je u ovom slučaju najspornije što se za delo za koje je osumnjičen N.P. maloletniku ne može izreći ni zatvor. Stoga je, kako su naveli, neopravdano i nelogično izricanje mere pritvora.

Hapšenje, policija / Foto: Insajder

Zbog sumnje da su nosili vešala na protestu „Jedan od pet miliona“, koji je održan prošle subote u Beogradu“, policija je privela S.G. i maloletnog N.P, koji je priznao da je jednim delom trase tokom protestne šetnje nosio vešala.

Iako je N.P, odmah posle saslušanja pušten na slobodu, jer je reč o maloletnom licu, njemu je naknadno Viši sud u Beogradu odredio pritvor do 30 dana.

„I on je, poput S.G. osumnjičen da je izvršio krivično delo rasna i druga diskriminacija. Pritvor mu je određen zbog opasnosti da će uticati na svedoke i da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti delo“, izjavila je za Insajder Bojana Stanković, portparolka Višeg suda.

Vladica Ilić, pravnik Beogradskog centra za ljudska prava, navodi za Insajder da je ovakva mera Suda neuobičajena, jer je maksimalna zaprećena kazna za delo za koje je osumnjičen tri godine zatvora, a u tom slučaju, maloletniku se ne izriče zatvorska kazna. 

„Ako je tačna kvalifikacija da se maloletnik sumnjiči za krivično delo rasne i druge diskrimacije zasnovane na ličnom svojstvu, onda bi morala da postoji osnovana sumnja da je nekoga po ličnom svojstvu želeo da diskriminiše. Najspornije je što se za to delo maloletniku ne može izreći ni maloletnički zatvor, jer je zaprećena kazna do tri godine zatvora. Zbog toga je nelogično i neopravdano da mera koja se izriče tokom trajanja postupka, a to je u ovom slučaju pritvor, bude teža od sankcija koja mu se može izreći za učinjeno delo“, objašnjava Ilić.

On navodi da je tužilac je imao na raspolaganju i primenu vaspitnih naloga u ovom slučaju, kao što su izvinjenje, uključivanje u rad humanitarne organizacije, pohađanje škole…

„S obzirom na težinu dela i okolnosti pod kojim je učinjeno, tužilac je mogao i da ne zahteva pokretanje krivičnog postupka“, dodaje Ilić.

Kako je ranije za Insajder precizirano u Višem sudu u Beogradu, S.G. i N.P. se sumnjiče da su počinili krivično delo „rasne i druge diskriminacije“, odnosno da su prekršili član 387, stav četiri Krivičnog zakonika. U tom stavu se navodi da će svako „ko širi ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja ili teorija koje zagovaraju ili podstrekavaju mržnju, diskriminaciju ili nasilje, protiv bilo kojeg lica ili grupe lica, zasnovanih na rasi, boji kože, verskoj pripadnosti, nacionalnosti, etničkom poreklu ili nekom drugom ličnom svojstvu, kazniti zatvorom od tri meseca do tri godine”. 

Opozicija traži ukidanje pritvora

Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana i Dosta je bilo zatražili su da N.P. bude ukinut pritvor. SZS u saopštenju navodi da je određivanje pritvora do 30 dana mladiću koji je na protestu nosio plastičnu maketu vešala "histerična i licemerna" reakcija vlasti. Oni su ostavili pitanje kako nošenje rekvizita na protestu može biti veći zločin od usmrćivanja žene neodgovornom vožnjom, dodajući da je vozač direktora "Koridora Srbije" Zorana Babića pušten da se brani sa slobode.  

PSG pozvao je javne i sudske vlasti da se “suzdrže od politički motivisane agresije I vrate u okviru prava i pravičnosti”. DJB je naveo da je u slučaju N.P. određivanje pritvora u suprotnosti sa Zakonom o krivičnom postupku i da nije ispunjen nijedan od četiri propisana uslova za određivanje pritvora. 

Izvor: Insajder