Suđenja Šariću ponovo iz početka zbog vraćanja sudije u redovno odeljenje

Sudija Aleksandar Trešnjev, član veća na suđenjima Darku Šariću, vraćen je iz specijalnog u redovno krivično odeljenje Višeg suda. Prema navodima Višeg suda, njemu je isteklo 6 godina na koliko je upućen u specijalni sud, pa je novim rasporedom za 2018. Trešnjev raspoređen u krivično odeljenje. To znači da će sva suđenja u kojima je on postupao početi iz početka, pa i dva suđenja grupi Darka Šarića.

Darko Šarić

“Sudija Aleksandar Trešnjev je raspoređen u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu Godišnjim rasporedom poslova za 2012. godinu na period od šest godina, odlukom predsednika suda, počev od 24.01.2012.godine, pa do isteka šestogodišnjeg mandata, dana 24.01.2018.godine”, navodi se u sopštenju Višeg suda. 

Godišnji raspored sudija donosi predsednik Višeg suda. U saopštenju tog suda insistira se na tome da je sudiji istekao šetogodišnji mandat, ali ne piše da li je predsedniku Višeg suda ova činjenica bila poznata u vreme kada su postupci protiv grupe Darka Šarića kretali iz početka, a sudija Trešnjev ostajao u veću.  

Podsetimo, suđenja grupi Darka Šarkića počelo je iz početka u januaru 2016., nakon što je sudija Vladimir Vučinić takođe prvo vraćen u redovno deljenje, a onda i sam napustio pravosuđe. 

CEPRIS: Mandat sudiji je mogao biti produžen

Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) ocenio je danas da je sudiji Aleksandru Trešnjevu mandat mogao biti produžen "u skladu sa propisima i dosadašnjom praksom".

"Činjenica da je postupljeno drugačije pobuđuje sumnju da se radi o posledicama ranije konfrontacije stavova sudije Trešnjeva i predsednika suda koji se protivio njegovom članstvu u Centru za pravosudna istraživanja, smatrajući ga nespojivim sa sudijskom funkcijom", piše u saopštenju.

Suđenje je počelo ispočetka i u seprembru 2016., nakon što je ukinuta prvostepena presuda. U tom trenutku sudija Aleksandar Trešnjev, sudeći prema navodima Višeg suda, imao je još nešto više od godinu dana mandata, a ostao je član veća na suđenju u kome je više od deset okrivljenih. Dakle, i tada je bilo jasno da suđenje neće kratko trajati.

Činjenicu da će svi predmeti u kojima je sudio sudija Trešnjev krenuti iz početka u Višem sudu ne negiraju, ali navode da novo veće prema zakonu može da odluči da ne izvodi sve dokaze nego samo da pročita ili izvrši uvid u zapisnike sa ranijih glavnih pretresa.

“Napominjemo da upravo navedena odredba i sprečava odugovlačenje postupka u slučaju promene sudije i da se u praksi upravo postupa na način propisan navedenom odredbom”, stoji u saopštenju.

Suđenje grupi Darka Šarića za šverc kokaina traje od februara 2012. On se predao u martu 2014., a prva presuda kojom je osuđen na 20 godina zatvora doneta je u julu 2015. Godine, i to pred većem u kome je bio i sudija Aleksandar Trešnjev. Ova presuda je ukinuta i suđenje je krenulo iz početka u septembru 2016. Suđenje za pranje novca stečenog švercom kokaina počelo je 2011. i do danas nije doneta ni prvostepena presuda.

Izvor: Insajder