Suđenje bivšem šefu Dačićevog kabineta: Sukob sudije i tužioca

Suđenje Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta nekadašnjeg ministra policije Ivice Dačića, ponovo je odloženo kako bi se odbrana spremila nakon odluke Apelacionog suda da izdvoji prilšikvane razgovore iz predmeta. Ipak današnji glavni pretres ostaće upamćen po reakciji sudije na tekst žalbe tužioca protiv rešenja o izuzimanju dokaza. Predsednik sudskog veća najavio je da će nadležnom tužiocu i Državnom veću tužilaštva dostaviti tu žalbu u kojoj su, kako je rekao, neprimerene kvalifikacije na račun suda.

Branko Lazarević

„Posebno ističem terminologiju i vrednosne stavove iznete u žalbi“, rekao je sudija Danko Laušević.

Sudiji su zasmetale formulacije koje je tužilac koristio, pa je tako pred svim učesnicima u postupku pročitao delove žalbe. „Ovo ću izvući iz konteksta ali ne postoji kontekst u kome bi to bilo primereno“, rekao je sudija i počeo da citira delove žalbe koji se odnose na njegovo veće i njega kao predsednika veća.

„Na strani pet, tužilac navodi da- sud ne daje jasne razloge kako bi u tako zamišljenom postupku.., pa onda nekoliko puta kaže - nonsens, rašomon, pa - očekuje se da tužilac bude prorok... Na strani devet navodi da je stav suda pogrešan i nezakonit, na strani 11 - gotovo nije vredan pomena, ali govori o površnosti predsednika Veća. Na više mesta u žalbi tužilac navodi navodi da predsednik Veća nagađa“, citirao je delove žalbe Tužilaštva predsednik Veća Danko Laušević.

Nakon ovog izlaganja sudije Lauševića za reč se javio zamenik specijalnog tužioca Saša Ivanić koji je pozvao sud da Državnom veću dostavi i tekst svog rešenja kojim je su iz spisa izdvojeni prisluškivani razgovori.

„Morali ste pročitati i delove vašeg rešenja i navesti detalje, pa vas molim da i to dostavite DVT. Neovlašćeno ulazite u osnovanost žalbe“, rekao je Ivanić, ali ga je sudija prekinuo rečima: „Ponovo manipulišete, oduzimam vam reč“.

Novinari nisu imali uvid u rešenje veća kojim predsedava Laušević suda kojim su prisluškivani razgovori izuzeti iz predmeta ni žalbu tužioca za koji sudija tvrdi da je bila neprimerena.

Lazarević i Štrbac još neće iznositi odbrane

Posle odluke Apelacionog suda kojom su odbijene žalbe tužioca i branioca Branka Lazarevića i iz spisa izdvojeni prisluškivani razgovori postavilo se pitanje da li će sada Branko Lazarević i Radovan Štrbac izneti svoju odbranu. Oni su međutim rekli da još neće.

Sud će na sledećem pretresu odlučivati o evenetualnom izdvajanju iz spisa još nekih dokaza. Reč je o iskazima koje je prvooptuženo Branko Lazarević dao u policiji i tužilaštvu.

U ovom postupku još nije počelo saslušavanje svedoka, a sud će naknadno, pre sledećeg pretresa, odlučiti i kog svedoka tužilaštva će pozvati. Na spisku su Draško Vuković svedok saradnik u postupku protiv grupe Darka Šarića za šverc kokaina i Mile Jerković svedok tužilaštva u postupku za pranje novca.

Za njih odbrana tvrdi da su lažni svedoci.

Odbrana Branka Lazarevića insistira na tome da su pojedini dokazi nezakonito pribavljeni.

Zbog toga je Veran Zečar, advokat Branka Lazarevića, ispred Specijalnog suda rekao da odbrana odlukom Apelacionog suda "nije nezadovoljna, ali ni potpuno zadovoljna".

Apelacioni sud: Tužilaštvo kasno odlučilo da koristi dokaze

Odluka Apelacionog suda dostavljena je učesnicima u postupku na početku pretresa. Iz odluke Apelacionog suda jasno je da i taj sud smatra da se prisluškivani razgovori Rodoljuba Radulovića i Radovana Štrpca ne mogu koristiti samo zato što ih je Tužilaštvo kasno predložilo.

„Naredbe o prislušivanju jesu zakonito određene i sprovođene“, naveo je Apelacioni sud.

Prema nalazu Apelacionog suda tužilaštvo je reklo u martu 2010. da će ih koristiti u prostupku protiv Radulovića i Štrbca za drugo krivično delo. Prema oceni suda “nije moguće četiri godine kasnije tražiti te dokaze” u drugom postupku. Postupak protiv Branka Lazarevića, Radovana Šrca, Rodoljuba Radulovića i Borisa Gare započeo je u martu 2014.