Suđenje Darku Šariću se bliži kraju: Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu za šverc kokaina

Ponovljeno suđenje grupi Darka Šarića za šverc kokaina ušlo je u završnu fazu. Tužilac je danas okončao iznošenje završne reči u kojoj je tražio maksimalnu kaznu zatvora ne navodeći o kolikoj se kazni radi. Razlog za to su, po svemu sudeći, izmene zakona za delo koje se stavlja Šariću na teret. Tužilaštvo za organizovani kriminal smatra da je dokazalo krivicu optuženih i traži maksimalnu kaznu za Šarića kao organizatora kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Darko Šarić

Maksimalne kazne Tužilaštvo traži i za ostale okrivljene koje smatra odgovornim za krivična dela "udruživanje radi vršenja krivičnih dela" i "neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

Krivični zakonik Srbije predviđa kaznu od najmanje 10 godina zatvora, ako je drogom trgovala organizovana kriminalna grupa. Zakonom iz 2009. koji je važio u vreme izvršenja dela minimalna predviđena kazna bila je deset, a maksimalna - 40 godina zatvora.

Postupajući tužilac Saša Ivanić u završnoj reči je naveo da smatra da je dokazano da je kriminalna grupa organizovana 2006, kako bi zarađivala od šverca droge. Grupa je novac zarađen na taj način, prema oceni tužioca ubacivala u legalne finansijske tokove, za šta se protiv Darka Šarića vodi drugi postupak.

"Smatramo da je tokom suđenja dokazano da su organizatori kriminalne grupe bili Darko Šarić, Goran Soković, Željko Vujanović i pokojni Dragan Dudić Fric. Oni nisu imali kontakt s kokainom, već su organizovali ostale pripadnike koji su imali zadatak da nabavljaju, transportuju i skladište kokain", precizirao je Ivanić.

Prema rečima tužioca dokazano je da je kokain je transportovan prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope, a pripadnici su u razgovorima koristili šifrovanu komunikaciju. Tužilac je posebno ukazao na dokaz pronađen pretresom stanova optuženih. Reč je o evidenciji prihoda od prodaje kokaina, koja je prema navodima tužbe oko 47 miliona evra.

Šarić se tereti za organizovanje šverca oko 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu. Na optužnici je 24 okrivljena, ali njih osam je i dalje u bekstvu.

I dalje je nepoznato gde se Šarić skrivao i ko mu je u tome pomogao

Darko Šarić, takođe je bio u bekstvu četiri godine, ali se predao u martu 2014, a sud nikada nije utvrđivao gde se krio, niti ko mu je u tome pomagao. Ostalo je nepoznato i na koji način se predao. On je, prema navodima medija, iz Latinske Amerike prebačen u Crnu Goru, gde je zvanično uhapšen.

Tadašnji ministar pravde Nikola Selaković tvrdio je da je operacija lociranja i hapšenja trajala devet meseci, a da se Šarić predao bezuslovno, te da je jedino tražio da se vidi sa majkom i sinom.

Tužilaštvo takođe nije želelo da govori o načinima na koji se Šarić predao, niti gde je bio. Tadašnji tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će to biti tema nastavka krivičnog postupka.

"Tema nastavka krivičnog postupka biće i podatak kako je Šarić napustio Srbiju, gde se krio i, ako mu je neko pomagao, ko je to bio", rekao je Radisavljević.

Međutim do danas, je ostalo nepoznato da li je tužilaštvo uopšte pokrenulo taj nastavak krivičnog postupka.

Ponovljeno suđenje dva puta počinjalo iz početka: Ukinuta presuda, promenjeno veće

Suđenje grupi Darka Šarića za šverc kokaina počelo je u februaru 2012, Šarić se predao 2014, a prva presuda doneta je u julu 2015. godine. Njom je Darko Šarić bio osuđen na 20 godina zatvora. Ova presuda je ukinuta u maju 2016. „zbog bitnih povreda odredaba Zakona o krivičnom postupku“. Suđenje je krenulo iz početka u septembru 2016, ali je ponovo vraćeno na početak u januaru 2018. i to zbog odluke predsednika Višeg suda Aleksandra Stjepanovića, da sudiju člana Veća Aleksandra Trešnjeva vrati iz Specijalnog u redovno odeljenje Višeg suda.

Još jedna odluka suda u međuvremenu bila je neobična. Naime, u oktobru 2017. Apelacioni sud je odlučio da Darku Šariću ukine jedan od osnova za pritvor. Apelacioni sud je smatrao da javnost više nije uznemirena zbog delovanja optužene grupe, jer je prošlo dovoljno vremena od kada je krivično delo učinjeno. Tako je Šariću pritvor ostao po dva osnova opasnost od bekstva i zbog osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Brat Darka Šarića pravnosnažno oslobođen

I bratu Darka Šarića sudilo se za pranje novca od šverca kokaina, ali je on u Crnoj Gori pravnosnažno oslobođen optužbi u aprilu ove godine. To je bila četvrta presuda. Tri prethodne bile su osuđujuće, ali ih je Apelacioni sud ukidao. Duško Šarić bio je u pritvoru od novembra 2010, a uhapšen je  nakon što su italijanske vlasti izdale nalog za njegovo hapšenje u međunarodnoj akciji „Loptice“. Iz pritvora je pušten 24. aprila 2014. godine, šest dana nakon što se njegov rođeni brat Darko predao.

U Specijalnom sudu u Beogradu i Darku Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji i to oko 22 miliona evra. Taj postupak još nije ni prvostepeno okončan.

Insajder