Suđenje Jeličiću se premešta u Kruševac, podeljenost građana i opasnost od fizičkog obračuna utiče na postupak

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević kaže da je taj sud odlučio da se bivšem suđenje predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću prebaci iz Osnovnog suda u Brusu u Osnovni sud u Kruševcu. Ovakva odluka usledila je nakon zahteva Osnovnog suda se suđenje izmesti iz tog grada.

Suđenje Milutinu Jeličiću-Jutki u Brusu

„Vrhovni kasacioni sud je doneo odluku, dakle suđenje Milutinu Jeličiću se premešta u Kruševac“, bio je kratak Milojević.

Sudija Osnovnog suda u Brusu podneo je Vrhovnom kasacionom sudu 10. juna ove godine, predlog da se za vođenje ovog krivičnog postupka odredi drugi stvarno nadležan sud.  Jedan od razloga za ovakav predlog bila je činjenica da je okrivljeni u postupku doskorašnji predsednik Opštine, a da se u samom gradu oseća tenzija i da je došlo do podele među pristalicama okrivljenog i oštećene koja se ogleda u tome da se okupljaju ispred zgrade suda i otežavaju rad suda i postupajućeg sudije.

“Vrhovni kasacioni sud je u sednici veća razmotrio spise predmeta sa predlogom sudije pojedinca Osnovnog suda u Brusu, pa je našao da je predlog osnovan”, navodi se u rešenju Vrhovnog kasacionog suda koji je potpisao sudija Bata Cvetković.

Prema zakonu na predlog sudije za prethodni postupak, sudije pojedinca ili predsednika veća, Vrhovni kasacioni sud može za vođenje krivičnog postupka odrediti drugi stvarno nadležan sud, ako je očigledno da će se tako lakše sprovesti postupak ili ako postoje drugi važni razlozi.

“Iz spisa predmeta i predloga sudije pojedinca proizilazi da se u konkretnom slučaju krivični postupak vodi protiv okrivljenog, doskorašnjeg predsednika Opštine, da je tokom vođenja krivičnog postupka došlo do podele određenog broja građana koji podržavaju okrivljenog ili oštećenu što manifestuju okupljanjem ispred zgrade suda sa mogućnošću da eventualno dođe i do fizičkog obračuna, što je sve uticalo na nesmetano vođenje krivičnog postupka, a što sve predstavlja važne razloge za prenošenje nadležnosti”, zaključuje se u rešenju Vrhovnog kasacionog suda.

Podrška Jutki – slika naše propasti

S obzirom na to da u tom slučaju, optužni predlog zastupa Osnovni javni tužilac u Кruševcu,  Vrhovni kasacioni sud je smatrao da će se krivični postupak lakše sprovesti pred Osnovnim sudom u Кruševcu.

Suđenje Milutinu Jeličiću zbog nedozvoljenih polnih radnji i polnog uznemiravanja svakako bi počelo iz početka zbog promene postupajućeg sudije. Naime, od poslednjeg pretresa u maju do danas došlo promene sudije, jer dosadašnji sudija Mladen Tipsarević ide u penziju i na mestu postupajućeg sudije zamenila ga je sudija Svetlana Radojković.

Prijave protiv Jeličića podnelo je sedam žena, ali je optužnica podignuta samo u slučaju Marije Lukić.

Suđenje Milutinu Jeličiću, bivšem predsedniku opštine Brus zbog polnog uznemiravanja i nedozvoljenih polnih radnji zloupotrebom službenog položaja, do sada su obeležila odlaganja i protesti ispred suda koji su bili na ivici incidenta. Suđenje je počelo 5. Februara nakon dva odlaganja. Glavni pretres u aprilu takođe je odložen i to za 27. maj, kada je suđenje ponovo odloženo.

Zastupnik oštećene Marije Lukić, advokat Borivoje Borović, tvrdio je da odbrana opstruiše suđenje i pokušava da spreči svedokinje koje su podnosile prijave protiv Jelića da svedoče.Zbog toga je Borović smatrao da suđenje mora da se premesti u drugi grad. On je tražio i izuzeće postupajućeg sudije i predsednice suda, ali je u tome morao da ga podrži tužilac koji je rekao da "ostavlja sudu na ocenu”.

Suđenje je u maju prekinuto jer je i odbrana tražila izuzeće postupajuće sudije zbog pristrasnosti.

Ispred suda svaki put su se okupljale pristalice Jeličića koje su vređale oštećenu Mariju Lukić, a u aprilu su čak i delili i fotografije na kojima se vidi telo žene u donjem vešu, za koju su tvrdili da je Marija Lukić. Pred poslednje suđenje u maju pristalice Jeličića sprečavale su Mariju Lukić i njenog advokata da priđu zgradi suda. Istovremeno ispred suda bili su okupljeni i građani koji su došli da pruže podršku oštećenoj, pa je cela atmosfera bila na ivici incidenta.

U međuvremenu Milutinu Jeličiću koji je podneo ostavku na mesto predsednika Opštine Brus vraćen je odbornički mandat.

Izvor: Insajder