Suđenje policijskim načelnicima zbog paljenja ambasada u Beogradu nije počelo, pripremno ročište odloženo za tri meseca

Pripremno ročište na suđenju petorici nekadašnjih načelnika u policiji zbog nesprečavanja napada na ambasade SAD i Nemačke, u kome je zapaljena zgrada Ambasade SAD, odloženo je za oktobar. Jedan od okrivljenih, Slobodan Vukolić, nekadašnji načelnik Uprave policije za grad Beograd i rukovodilac štaba policije 21. februara 2008. kada su ambasade napadnute, obavestio je sud da ne može da dođe. Zbog toga je novo pripremno ročište zakazano za tri meseca, odnosno za 7. oktobar. Tužilaštvo okrivljene tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti. Iako je prošlo više od 11 godina od napada na ambasade, tužilaštvo ni ovom optužnicom nije odgovorilo na ključno pitanje - da li je i ko izvan komande, naredio policiji da toga dana ne reaguje i dozvoli huliganima da napadnu ambasade.

Viši sud i tužilaštvo u Beogradu Foto: Srđan Ilić

U Viši sud, na pripremno ročište došli su ostali optuženi - Mladen Kuribak, tadašnji načelnik uprave policije MUP-a Srbije; Stevan Bjelić, tadašnji načelnik beogradske policije; Zoran Rašković, tadašnji zamenik rukovodioca štaba i načelnik Odeljenja za operacije u Žandarmeriji kao i Bojan Marković, tadašnji komandant odreda žandarmerije u Kraljevu.

Diplomatska predstavništva u Beogradu napadnuta su 21. februara 2008. posle mitinga Kosovo je Srbija koji su organizovali tadašnja vlada Vojislava Koštunice i Skupština Srbije. Miting je završen nešto posle 18 sati. Grupa huligana odvojila se i krenula Ulicom kneza Miloša. Prvo je napadnuta Ambasada Turske, da bi nešto posle pola sedam bila napadnuta i zapaljena Ambasada SAD i Ambasada Nemačke. U požaru u Ambasadu SAD smrtno je stradao Zoran Vujović, jedan od demonstranata.

Prema istraživanju Insajdera iz 2009, policijskoj jedinici koja je obezbeđivala Ambasadu naređeno je da se povuče oko 18.25, a druga jedinica nije došla da zaštiti objekat. Ambasada Nemačke nije ni u jednom trenutku bila zaštićena. To je praktično otvorilo prostor huliganima za napad.

Više tužilaštvo prvu optužnicu protiv policijskih funkcionera podiglo je u aprilu 2017, ali je tek nakon gotovo dve godine stupila na pravnu snagu. Optužnica otkriva da je postojala šifrovana depeša Direkcije policije, a da je na dan mitinga napravljen i plan obezbeđenja skupa koji je sačinila uprava za grad Beograd. Tim dokumentima bilo je predviđeno da policija spreči demonstrante da dođu do diplomatskih predstavništava u Ulici kneza Miloša. Prema planu, odredi Žandarmerije trebalo je da zapreče raskrsnicu Nemanjine i Kneza Miloša kod Vlade Srbije udaljenu nekoliko stotina metara od Ambasade SAD. Iako je bilo predviđeno da štab policije takvo naređenje izda, prema navodima optužnice, naređenja nije bilo. Tužilaštvo je optužnicom potvrdilo istraživanje Insajdera da je jedinici policije koja je neposredno štitila Ambasadu SAD naređeno da se povučene i da je Ambasada ostala nezaštićena. U optužnici se navodi da je jedinica koja je neposredno štitila Ambasadu prvo povučena iz Kneza Miloša u bočnu Ulicu vojvode Milenka, a onda u policijsku stanicu Savski venac. Tek nakon što su ambasade napadnute, a ambasada SAD i zapaljena, odredima Žandarmerije koji su bili u blizini naređeno je da deluju. Odred Žandarmerije iz Kraljeva, međutim, umesto da krene ka Ambasadi skrenuo je na suprotnu stranu. Divljanje ispred ambasade završeno je tek nakon što je Protivteroristička jedinica MUP izašla na ulicu i bornim kolima potisnula masu i uspostavila red na ulicama.

U vreme ovog napada ministar policije Dragan Jočić bio je teško povređen u saobraćanoj nesreći i nalazio se u bolnici, a državna sekretarka MUP-a Mirjana Orašanin bila je van zemlje u Crnoj Gori. Do danas nije poznato ko je tog dana upravljao MUP-om.

Nikada nije otkriveno ni ko je zapalio Ambasadu, jer osobe koje su ubacile upaljene baklje u zgradu tužilaštvo i danas vodi kao NN lica. Apelacioni sud u Beogradu 16. januara ukinuo je i uslovne kazne četvorici osumnjičenih za bacanje kamenica na Ambasadu SAD nakon mitinga Kosovo je Srbija u februaru 2008. Zbog nedostatka dokaza još trojici su potvrđene oslobađajuće presude.

U požaru u Ambasadi SAD stradao je Zoran Vujović, jedan od demonstranata, a počinjena materijalna šteta samo na toj zgradi bila je oko 900.000 dolara. Ni za to niko još nije osuđen.