Suđenje za pobunu JSO: Umesto presude, suđenje se vraća na početak

Suđenje za pobunu JSO koja je označavana kao uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića drugi put je dovedeno do završnih reči, a umesto presude vraća se na početak. Razlog je odluka predsednika suda da jednog od člana veća sudiju Alesandra Trešnjeva vrati iz specijalnog odeljenja u redovno krivično odeljenje. 

JSO blokira autoput u Beogradu, novembar 2001.

U decembru 2015 završne reči nisu iznete zbog odluke predsednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića da godišnjim rasporedom postupajućeg sudiju Vladimira Vučinića vrati u redovno krivično odeljenje. Zato je postupak morao da počne iz početka. Iako je bilo najava da će se svi učesnici u postuku složiti da se raniji iskazi čitaju ili da se u njih vrši uvid to se nije dogodilo, pa novo suđenje ponovo traje više od godinu dana.

I ovo ponovljeno suđenje u novembru je dovedeno do završnih reči, ali predsednik Višeg suda opet jednog od sudija vraća u redovno odeljenje. Ovoga puta sudiju Aleksandra Trešnejva. Tako će umesto presude koja se očekivala početkom godine suđenje za pobunu JSO treći put krenuti iz početka.

Na 16 godišnjicu pobune JSO u novembru ove godine objavili da se čeka još izjašnjanje.

Veštaka o psihičkom stanju nekadašnjeg komendanta JSO Dušana Maričića Gumara i da bi nakon toga trebalo da budu zakazane završne reči. Izjašnjavanje veštaka bilo je zakazano za ovu nedelju, ali je suđenje otakazano. 

Optužnica za pobunu jedinice za specijalne operacije podignuta je 8. marta 2012, a suđenje je počelo u oktobru te godine. Nakon pet godina u ovom postupku nije doneta ni prva prvostepena presuda.

I suđenja Darku Šariću takođe su vraćena na početak zbog vraćanja sudije Trešnjeva u redovan krivični postupak. Viši sud je saopštio da je Trešenjv bio upućen u Specijalno odeljenje na šest godina i da taj mandat ističe u januaru 2018. Godine.

Bez utvrđivanja političke pozadine

Krivičnu prijavu za pobunu JSO kao uvod u ubitvo premijera podneo je advokat majke i sestre ubijenog premiejra Srđa Popović Iako se očekivalo da ovaj postupak otrkije političku pozadinu ubistva ili bar ukaže na nju, na optuženičkoj klupi su se našli samo komandanti i pripadnici Jedinice, a pozadina nije rasvetljena

Insajder se vezom pobune i ubistva premijera bavio između ostalog u emisiji Politička pozadina atentata, emitovanoj 2008.

Izvor: Insajder