Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Predstavljen izveštaj kojim tužilaštvo dokazuje da su optuženi bili na mestu zločina

Suđenje bivšim pripadnicima Državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastavljeno je danas u Specijalnom sudu pregledanjem izveštaja o veštačenju komunikacija kao jednog od ključnih dokaza tužilaštva. Iako su u dosadašnjem svedočenju tvrdili da su bili na drugom mestu, ovaj izveštaj, prema tvrdnjama tužioca i zastupanika porodice, potvrđuje da su se na mestu zločina nalazili optuženi Miroslav Kurak i Ratko Romić.

Slavko Ćuruvija / Foto: Srđan Ilić

Ove dokaze, podsetimo, Specijalni sud je, na zahtev odbrane, ranije dva puta odlučio da izuzme iz spisa predmeta ali ih je Apelacioni sud jučerašnjom odlukom drugi put vratio u postupak.

Zato je tek danas u sudnici prikazan izveštaj specijalizovanog veštaka iz Bezbednosno informativne agencije koji je ranije tražio sudija za prethodni postupak u ovom procesu. Ovaj izveštaj do marta 2018. godine nosio je oznaku tajnosti.

Samo današnje ročište počelo je sa zakašnjenjem jer je na samom početku sudija dala odbrani sat i po vremena da razmotri najnovije rešenje Apelacionog suda kojim su u postupak vraćeni ovi dokazi.

Podsetimo, kako je Insajder juče objavio Apelacioni sud ponovo je usvojio žalbu tužioca u procesu za ubistvo Ćuruvije zaključivši da su trake s podacima s baznih stanica pribavljene na zakonit način što je odbrana ranije osporavala.

Nakon najnovije odluke Apelacionog suda, i nakon što je odbrana povukla zahtev za izuzećem ovih dokaza, sudsko Veće Specijalnog suda donelo je odluku da se ovi dokazi uvrste u postupak.

Kako je rekla predsedavajuća sudskog veća Snežana Jovanović, izveštaj o presnimavanju i pregledu forenzičke analize napravljen je 2012. godine i sadrži 17 priloga. Sastavljalo ga je stručno lice iz Bezbednosno-informativne agencije iz odgovarajućeg odeljenja koje je nadležno za veštačenja sadržaja, a po nalogu sudije za prethodni postupak.

Izveštaj, kako se moglo videti na ekranu u sudnici, sadrži presretane komunikacije sa brojeva telefona u vlasništvu optuženih kao i ostalih pripadnika Državne bezbednosti, kao i bazne stanice mobilnih telefona na dan ubistva Ćuruvije.

Odbrana i dalje pokušava da ospori ključni dokaz

Sam izveštaj na današnjem suđenju nije analiziran, dok su u kraćim crtama komentare na ovaj izveštaj, koji za tužilaštvo i zastupnike porodice Ćuruvija predstavljaju jedan od najvažnijih dokaza, dali predstavnici odbrane.

Pre toga, advokat ćerke Slavka Ćuruvije u izjavi za Insajder, rekao je da je vraćanje dokaza u predmet važna odluka.

„Za nas je važno da dokazi koji se odnose na kretanje mobilnih telefona optužnih ostanu u predmetu jer je to jedan od najvažnijih dokaza, posebno u odnosu na optužene Romića i Kuraka koji su se na dan ubistva i dan pre ubistva nalazili u reonu gde je ubijen “, rekao je Ružić za Insajder.

Zastupnik prvookrivljenog Radomira Markovića, Vladimir Marinkov zamolio je sudiju da se o ovom dokazu izjasni pisanim putem u narednih 15 dana, što je ona i odobrila.

Kratko je prokomentarisao da je izveštaj sporan jer nema zaglavlje, ni pečat i da se na njegovom kraju nalaze samo tri potpisa.

Advokat je ocenio da izveštaj nije veštačenje i izrazio sumnju da je sudu dostavljan samo deo ovog izveštaja.

Najviše komentara na najnoviji dokaz na današnjem suđenju dala je pravna zastupnica dvojice optuženih, Milana Radonjića i Ratka Romića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović.

Ona je osim izveštaja zatražila da se pred sudom pregledaju i spisi, dopisi i potvrde na osnovu kojih je sastavljen jer će time, kako tvrdi, dokazati „svo nezakonito postupanje organa gonjenja u ovom predmetu“.

Sudija ju je u nekoliko navrata zamolila da ne ponavlja, analizira i ne čita sve spise koje traži da se uvrste u dokaze već da se konkretno izjasni o ovom predloženom dokazu.

Nakon što su se i optuženi kratko izjasnili o ovom izveštaju, uglavnom ga osporavaljući, ročište je završeno jer, kako je navela sudija, „sudnica broj 1 je morala da se oslobodi“.

Predsedavajuća sudskog Veća je rekla i da je nastavak postupka zakazan za 21. septembar i pozvala odbranu i tužilaštvo da se za naredno ročište dobro pripreme dodajući da je sam postupak „bliže kraju nego početku“ i da će to kada će očekuju završne reči u ovom postupku zavisiti od brzine izvođenja preostalih dokaza.

I tokom ovog ročišta advokatica Romića i Radonjića zatražila je da njih dvojica budu pušteni na slobodu što je Sudsko veće odbilo.

Podsetimo, Radonjića i Romića je sud 2017. pustio da presudu i suđenje sačekaju u kućnom pritvoru, sa nanogicom, iako su optuženi za ubistvo, što je izazvalo burnu reakciju javnosti.

Advokatica Romića i Radonjića novinarki Insajdera: Jeste li vi pravnik?

Uprkos tome što su dva različita veća Apelacionog suda donela odluku da se ovi dokazi vrate u sudski postupak, advokatica Romića i Radonjića i dalje tvrdi da su ovi dokazi nezakonito pribavljeni. 

Na pitanje novinarke Insajdera, zbog čega je onda danas odlučila da povuče zahtev za izuzimanje dokaza iz ovog postupka, Dobričanin Nikodinović navodi da je razloge navela i u sudnici, a zatim je ponovila:

„Upravo mi je zadovoljstvo da svi dokazi budu pročitani jer će oni predstavljati dokaz koliko se nezakonito pristupalo u ovom predmetu. A ranije sam izdvajanje ovih dokaza tražila profesionalno, kao pravnik“.

Na pitanje kako onda komentariše činjenicu da su dva različita veća Apelacionog suda donela istu odluku, da su dokazi pribavljeni na zakonit način, Dobričanin Nikodinović je rekla da je to „kada vi tumačite tako“, upitajući novinarku Insajdera „da li je pravnik“ .

Podsetimo, kako je juče za Insajder navela portparolka Apelacionog suda veće ovog suda utvrdilo je da su dokazi pribavljeni na zakonit način.

Novinar i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen je 11. avgusta 1999. godine u Svetogorskoj ulici u Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

Ubistvo Slavka Ćuruvije posle 16 godina istraga stiglo je do optužnice i suđenja tek 2015, nakon formiranja Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Za njegovo ubistvo optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednost (DB) Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić, i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak, koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić, koji je, kao i Radonjić, uhapšen januara 2014. 

Sudija Zori Dobričanin o izjavi Verana Matića: Ne potcenjujte ovaj Sud

Zora Dobričanin Nikodinović se na početku suđenja, izjašnjavajući se da li ostaje pri zahtevu da se ovi dokazi izuzmu iz postupka, osvrnula i na izjavu predsednika Komisije za istraživanje ubistva novinara Verana Matića.

"Veran Matić nije želeo da bude svedok u ovom postupku, kako bi mogao da prati suđenje, a sada želi da bude i vrhovni sudija i da presuđuje u ovom postupku. Njegovom izjavom prekršena su ljudska prava mojih klijenata, naša, ali i vaša", rekla je Zora Dobričanin Nikodinović sudskom veću.

Na ovu tvrdnju advokatice, sudija Snežana Jovanović je odgovorila: „Nemojte da potcenjujete ovaj sud“.