Sudije iz Negotina se javno pobunile protiv predloženih izmena Ustava

Sudije Osnovnog suda u Negotinu javno su se pobunile protiv predloženih ustavnih amandmana u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Presuda, sud, pravda

Na sednici svih sudija tog suda, kojoj su prisustvovali i sudsksi pomoćnici, jednoglasno je usvojen zaključak kojim se ti amandmani smatraju “direktnim napadom na nezavisnost pravosuđa“, prenosi N1.

Sudije i sudsijki pomoćnici Osnovnog suda u Negotinu navode da podržavaju stav Visokog saveta sudstva, koji je već iskazao negativan stav o predloženim izmenama, a posebno u delu u kome se ukazuje na diskriminaciju sudijskih pomoćnika u odnosu na polaznike Pravosudne akademije.

Ministarstvo pravde Srbije objavilo je nedavno nacrt mogućih izmena Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, za koji su skoro sve strukovne organizacije rekle da nije u skladu sa evropskim normama i ugrožava nezavisnost pravosuđa. O tom dokumentu će se sutra izjasniti i Vrhovni kasacioni sud.

Podsetimo, na nova rešenja u Nacrtu izmena Ustava koje je  predstavilo Ministarstvo pravde reagovalo je Društvo sudija Srbije ocenjujući da će predložene izmene dramatično unazaditi položaj pravosuđa u Srbiji. Predsednica Društva sudija Dragana Boljević za Insajder je rekla da u Nacrtu postoje i određene dobre stvari, ali  da su određena rešenja vrlo problematična.

Visoki savet sudstva je saopštio da su sva rešenja za jačanja nezavisnog sudstva i sudija potpuno derogirana predloženim sastavom i načinom odlučivanja Visokog sveta sudstva.

Predloženim izmenama nisu zadovoljni ni tužioci. Pored sudija kragujevačkog Apelacionog suda i predstavnici Udruženja tužilaca predložili su povlačenje tog teksta ocenjujući da dovodi u pitanje nezavisnost sudstva.

Podsetimo, krajem oktobra prošle godine, Udruženja sudija, tužilaca, sudijskih i tužilačkih pomoćnika i druge strukovne organizacije prekinuli su učešće u konsultаcijаmа u vezi sа izmenаmа Ustаvа zbog, kako navode, zаnemаrivаnja primаrne teme - a to je nezavisnost pravosuđa.

Kako su tada naveli, razlog izlaska iz konsultacija je to što držаvа nije izаšlа sа polаznim osnovаmа zа izmenu Ustаvа, što proces usmerаvа nа mehаnizme koji će prаvosuđe učiniti još zаvisnijim od političke vlаsti, kаo i zbog togа što nije omogućenа ni debаtа učesnikа procesа, ni učešće ostаlih držаvnih orgаnа, а pre svegа prаvosudnih sаvetа i sudovа i tužilаštаvа.

Izvor: N1; Insajder