Sukobi na protestima protiv predsednika Venecuele

Novi protesti, obeleženi sukobima policije i demonstranata, održani su sinoć u više gradova u Venecueli protiv predsednika Nikolasa Madura. Demonstranti traže prevremene predsedničke izbore i odlazak predsednika Madura, javljaju mediji.

(AP Photo/Ariana Cubillos)

Sukobi su izbili u istočnom delu Karakasa, gde se okupilo nekoliko hiljada ljudi koji su pokušali da se prošetaju do centra grada, ali ih je policija potisnula suzavcima i ispaljivanjem gumenih metaka.

Najveći deo demonstranata povukao se ka istoku grada, a jedna grupa mladih maskiranih maramama nastavila je da se suprotstavlja policiji i da je gađa zapaljivim bombama. 

Foto: Ariana Cubillos / (AP Photo/Ariana Cubillos)

Talas protesta protiv Madura širom zemlje počeo je 1. aprila, na poziv opozicije, koja je većina u Parlamentu od kraja 2015. godine. U nasilju je do sada poginulo osam ljudi, a više od 500 demonstranata je uhapšeno. Venecuelanskog predsednika optužuju da je glavni krivac za tešku političku i ekonomsku krizu u zemlji.

Maduro je u utorak aktivirao plan odbrane u kojem se jača policijsko i vojno prisustvo da bi se osujetio, kako je rekao, "teroristički državni udar", koji po njegovom mišljenju organizuju SAD, što je Vašington odbacio.

Opozicija je sinoć pozvala na nove demonstracije i sazvala za subotu "marš tišine", kada će se demonstranti uputiti ka sedištima biskupija širom zemlje, a za ponedeljak je najavljena nacionalna blokada puteva.

Madurov mandat traje do kraja 2019. godine. Prema jednoj anketi, sedam od deset Venecuelanaca želi da on ode.

Izvor: Beta