Sukobi u DS: Aleksandra Jerkov saslušana po krivičnoj prijavi Zorana Lutovca

Potpredsednica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, saslušana je danas u policiji, zbog krivične prijave koju je protiv nje podneo predsednik stranke Zoran Lutovac zbog, kako tvrdi, falsifikovanja potpisa članova za sazivanje sednice Glavnog odbora stranke.

Aleksandra Jerkov

Do sukoba u Demokratskoj stranci, koji su kulminirali podnošenjem krivične prijave, došlo je zbog neslaganja oko termina za održavanje sednice Glavnog odbora.

Grupa članova Demokratske stranke sakupila je 133 potpisa za zakazivanje sednice Glavnog odbora 17. maja, dok je vrh stranke istu sednicu najavio za 31. maj, a Statutarna komisija DS-a ocenila je da su obe sednice Glavnog odbora u skladu sa Satutom stranke.

Doke je Jerkov davala izjavu u policiji, podršku joj je ispred zgrada davala grupa demokrata među kojima su bili potpredsednik DS Dragoslav Šumarac, te funkcioneri DS Maja Videnović i Balša Božović i Branislav Lečić.

Predsednik DS-a Zoran Lutovac je ocenio da je sednica zakazana za 17. maj nelegalna i da među potpisima ima falsifikata, zbog čega je podneo krivične prijave.

Osim protiv Aleksandre Jerkov, prijave su podnete i protiv Predraga Spasojevića i Dejana Babarogića, koji su predali potpise za sazivanje sednice Glavnog odbora stranke za 17. maj. U prijavi se navodi da su “napravili lažnu ili preinačili pravu ispravu u nameri da se takva isprava upotrebi kao prava”.

Lutovac je ovo okarakterisao kao pokušaj otimanja DS-a u saradnji sa SNS i optužio potpisnike inicijative da im je cilj da izazovu krizu u DS.

"Nije tajna da se ne slažem sa  višemesečnim odricanjem DS od njenih osnovnih principa i da smatram da je DS jedina stranka u Savezu za Srbiju koja je pravi kompromise oko svojih osnovnih vrednosti. Ovo je nešto potpuno novo za mene. Ja zaista nisam nikada učinila ništa zbog čega bi neko smatrao, čak i moji politički protivnici, da protiv mene treba podneti krivičnu prijavu osim predsednika moje stranke", rekla je Jerkov nakon davanja izjave u policiji za Televiziju N1.

Istakla je da je policiju interesovalo da li je zajedno sa dvojicom kolega odnela potpise u centralu DS-a 12. maja, kako je izgledao proces prikupljanja potpisa i kakve su procedure u toj stranci oko sazivanja sednica.

"Zapravo desilo se sledeće. Sekretarijat DS-a proverava telefonskim putem potpise. 130 članova je potvrdilo da su svojeručno potpisali inicijativu koju smo predali. Tri člana, kako sam danas saznala, su naknadno povukla svoj potpis, pod okolnostima koje meni nisu poznate", rekla je Jerkov.

Članovi su tražili sednicu Glavnog odbora jer, kako je rekla, ona nije održana sedam meseci.

Ona je odbacila ranije optužbe predsednika DS-a Zorana Lutovca da uz pomoć vladajuće stranke pokušavaju da oslabe DS.

"Verujem da DS nikada ne sme da liči na današnju Srbiju a mislim da se, nažalost, način na koje naše rukovodstvo komunicira sa onima koji drugačije misle, vrlo malo razlikuje od načina na koji Aleksandar Vučić komunicira sa svojim političkim neistomišljenicima. To su uvrede na svaku kritiku, diskreditacije na svaki predlog, to je kampanja koja se vodi protiv ljudi koji se iz bilo kog razloga ne slažu", rekla je Jerkov.

Lutovac izjavio je da će na sednici Glavnog odbora te stranke 31. maja, kao što je uobičajeno, podneti izveštaj o radu, baš kao i predsednik Izvršnog odbora, i da će se razmatrati sve aktuelne političke teme i pravci daljeg delovanja.

„Otkako je ovo rukovodstvo dobilo poverenje članstva za vođenje stranke, postoji nerekidno opstruisanje unutar stranke, i to pre svega od onih koji su svoju alternativnu platformu formulisali ovako: Vućić je preuzeo našu politiku i ne treba da joj se suprotsavljamo“, rekao je Lutovac u intervjuu za Nedeljnik.

On je naveo i da nikad nije tvrdio da su svi koji su potpisali zahtev za hitno zasedanje sednice (Glavnog odbora DS za 17. maj) „deo zavere“.

„Naprotiv, smatram da je većina među onima koji su potpisali imali časne namere. Ali je jasno da postoji neformalna grupa koja u saradnji sa režimom pokušava da preotme stranku i okrene je prikrivenoj ili otvorenoj saradnji sa Aleksandrom Vučićem“, rekao je Lutovac.