Sukobi u Toplom Dolu: Dva dana pred istek građevinske dozvole, građani sprečili investitora da otvori gradilište

Investitor Dragan Josić sa još 20 članova obezbeđenja pokušao je jutros u Toplom Dolu da formira gradilište za izgradnju male hidro elektrane i postavi građevinsku tablu, zbog čega je došlo do fizičkog sukoba sa građanima, kaže za Insajder Aleksandar Jovanović, predstavnik pokreta Odbranimo reke Stare planine. On je naveo da je došlo do tuče članova obezbeđenja i okupljenih građana, da su letele kamenice, kao i da ima povređenih.

Sukob u Toplom Dolu Foto: Fejsbuk/Ja volim Topli Do

„Investitor je sa članovima obezbeđenja došao iz pravca Babinog Zuba, pošto je ulaz u selo blokiran. Oni su hteli da formiraju gradilište, postave tablu, jer mu uskoro ističe građevinska dozvola, ali su oterani. Građani su srušili tablu, došlo je do tuče, a upotrebljen je i biber sprej. Ima krvavih glava“, navodi Jovanović.

Kako kaže, policija je bila prisutna, ali ih je bilo nedovoljno.

„Nakon nekog vremena počeli su pregovori, a investitor je sa članovima obezbeđenja oteran“, dodaje Jovanović.

Povređen meštanin Toplog Dola Foto: Fejsbuk/Ja volim Topli Do

Meštani Toplog Dola duže od mesec dana danonoćno stražare, ne dozvoljavajući investitoru, radnicima i mašinama da započnu gradnju mini hidro elektrane. Prema navodima Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu, građevinska dozvola kompaniji Gornjak, čiji je suvlasnik Dragan Josić ističe 9. oktobra ove godine, dakle za dva dana.

Kako su rekli meštani Toplog Dola, oni će danonoćno stražariti dok građevinska dozvola ne istekne.   

Polomljena tabla za početak radova Foto: Fejsbuk/Ja volim Topli Do

Meštani su nedavno bili na sastanku i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nakon čega su saopštili da im je predsednik Srbije rekao da će predložiti Vladi Srbiji da se izmenama Zakona zabrani gradnja MHE u zaštićenim područjima.

Ovakve izmene Zakona o zaštiti prirode ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavljuje već godinu dana, a nedavno je za Insajder rekao da za prosleđivanje izmena Vladi na mišljenje „čeka pravi trenutak“.

Povređen meštanin Toplog dola Foto: Fejsbuk Ja volim Topli Do

Uprkos dogovoru sa predsednikom Srbije, meštani su nastavili da stražare na ulazu u Topli Do, kao i da organizuju proteste. Oni su na poslednjem skupu poručili da borba nije gotova i da će straže trajati dok investitoru ne istekne građevinska dozvola.

„Mi smo tu i dalje, barikade i dalje stoje. Dok čekamo zvaničnu odluku koju Vlada treba da donese, imamo puno posla i krećemo sa popravkom stanja koje se desilo nakon izgradnje dosadašnjih MHE”,  rekao je na protestu predsenik Saveza mesnih zajednica Stare planine Nebojša Ilić.

Meštani od početka tvrde da je dozvola investitora izdata, a da nisu prikupljene sve potrebne saglasnosti. 

Zbog tih, kako su rekli, neregularnosti, a i zato što su se meštani staroplaninskih sela izjasnili da ne žele da se u njihovim mestima grade male hidroelektrane, već nedeljama se organizuju celodnevne straže na mostu koje se nalazi na ulasku u selo, kako bi sprečili investitora da uđe u selo sa radnicima i građevinskim mašinama.

Jedan od vlasnika firme „Gornjak” Dragan Josić izjavio je tada za Insajder da „ne zna šta planira da radi“ povodom straža meštana, koje naziva uskraćivanjem slobode kretanja.

U noći između 2. i 3. septembra izgorela je kuća u kojoj je, prema tvrdnjama Josića, trebalo da borave njegovi radnici. On za paljevinu optužuje meštane.

„Gledam kako država neće da radi svoj posao, imamo situaciju da su mi zapalili kuću u gde je trebalo da spavaju radnici. Tužilaštvo je delo okarakterisao kao oštećenje tuđe stvari i policija ne sme da skuplja dokaze osim ako ne podnesem privatnu tužbu, Konsultovaću se sa advokatom da li ću to da uradim“, navodi Josić.

Inače, Savez mesnih zajednica Stare planine proglasio je vanredno stanje na toj planini zbog, kako je naveo, nepoštovanja zakona i Ustava Srbije. Meštani sela Stare planine okupljeni u ovaj savez su se još ranije izjasnili da ne žele da male hidroelektrane budu izgrađene u parku prirode.

Trivan: Izmene zakona su gotovo završene

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan već godinu dana najavljuje izmene Zakona o zaštiti prirode kojim se, između ostalog, zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima. On je za Insajder rekao da je potrebno „još neko vreme“ za finese u izmenama Zakona, ali nije želeo da precizira kada bi one mogle da budu usvojene.

„Izmene zakona su gotovo završene, ja imam još neke primedbe na neki od izmenjenih članova. Moramo da preciziramo tačno kako sve to treba da izgleda, jer kada pravite zabrane, onda to treba da se odnosi na tačnu kategoriju. Vrlo smo odlučni da te izmene uradimo kako treba. Ništa nije sveto pismo pa da se ne može menjati. Samo je pitanje tajminga kada će izmene ući u proceduru. Na putu je da bude vrlo brzo i verujte mi, ja lično mislim da će biti veoma brzo“, navodi Trivan.

Izvor: Insajder