Sumnje na afričku kugu u Srbiji, BiH i Severna Makedonija zabranile uvoz svinja i svinjskog mesa

Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja (OIE) objavila je danas da se sumnja da na teritoriji Srbije postoji oboljenje svinja – afrička kuga. U Ministarstvu poljoprivrede za portal Agrosmart navode da ta informacija još nije zvanično potvrđena i da čekaju rezultate analiza iz laboratorije u Madridu, koji će, kako navode, biti odmah objavljeni. U međuvremenu, BiH i Severna Makedonija su zabranile uvoz svinjskog mesa iz Srbije.

Ilustracija, carina

„Naša obaveza je bila da Svetsku organizaciju za zaštitu životinja obavestimo o dešavanjima na nekoliko farmi, odnosno o sumnji da je reč o bolesti afričke kuge svinja, što ne znači da je ona sigurno prisutna. Uprava za veterinu prijavila je, u skladu sa njenim institucionalnim obavezama i nadležnostima, tu sumnju. I na sajtu OIE jasno je rečeno da je Srbija pod sumnjom, ne i da je bolest potvrđena", navedeno je u Ministarstvu poljoprivrede, prenosi Agrosmart.

Na sajtu OIE, piše taj portal, može se videti da su slučajevi za koje se sumnja da je u pitanju afrička kuga registrovani na ukupno četiri mesta u Srbiji.

U Rabrovcu kraj Mladenovca je od 24 pregledane sumnjive svinje bolest potvrđena kod jedne, navodi Agrosmart. Oboljenje je potvrđeno i u Velikoj Krsni kraj Mladenovca, gde su pronađene ukupno četiri obolele životinje, dok je u Kusadaku kod Smederevske Palanke od 64 sumnjiva slučaja, bolest potvrđena kod dve svinje. U svim slučajevima radilo se o životinjama koje se drže u dvorištu, piše Agrosmart.

Agrosmart podseća da protiv klasične kuge svinja ne postoji vakcina. Bolest se ne prenosi na druge vrste životinja, ni na ljude.

Kancelarija za veterinarstvo BiH saopštila je danas da je usvojila Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije u BiH zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge.

„Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda poreklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge“, navedeno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Ovo Uputstvo, kako se ističe, biće na snazi sve do dobijanja službene informacije nadležnih iz Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

I Agencija za hranu i veterinu Severne Makedonija je zabranila danas uvoz svinjskog mesa i prerađevina, kao i tranzit i uvoz živih, domaćih i divljih svinja iz Srbije.

Srbija i Hrvatska su ranije ove godine naredile odstrel divljih svinja zbog bojazni od širenja ove opasne bolesti.

Izvor: Agrosmart, Beta