Susret Trampa i Putina u senci sukoba demonstranata i policije

Samit G-20 koji okuplja dvadeset najrazvijenijih zemalja sveta počeo je danas u Hamburgu a u žiži se našao prvi susret američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina.

Donald Tramp i Vladimir Putin, samit G20, Hamburg Nemačka

Kancelarka Angela Merkel dočekala je lidere ostalih 19 zemalja sveta, a prvi bilateralni sastanak Trampa i Putina biće održan na marginama susreta posle podne.

Međutim susreti svetskih lidera ostali su u senci masovnih demonstracija i sukoba antiglobalista sa policijom u kojima je do sada povređeno više od 111 policajaca, nekoliko desetina demonstranata, a policija je upotrebila vodene topove i suzavac.

Hamburška policija zatražila je pomoć policije iz drugih delova Nemačke kako bi pomogli u obuzdavanju nemira koji uobičajeno prate samit G-20. Do sada su demonstranti napali policijsku stanicu u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila, bacali zapaljiva sredstva u blizini železničke stanice. Prva dama Amerike Melanija Tramp nije mogla da napusti hotel jer su ga blokirali demonstranti.

Prema navodima agencija, više vozila je zapaljeno i na bulevaru Elbšose, iznad zapšadnog dela grada se diže gust dim a učesnici protesta su probušili gume na automobilu kanadske delegacije i razbili prozore konzulata Mongolije.

Portparol policije Hamburga, prenosi agencija AFP, je naveo da u demonstracijama učestvuje oko 100.000 ljudi a da probleme prave samo ultralevičarske grupe i anarhisti, koji su brojni u ovom delu Nemačke.

„U toku je operacija protiv nasilnih pojedinaca koji su bacali Molotovljeve koktele i otvorili vatru na patrolna policijska kola u blizini okruga Altona u Hamburgu“, objavljeno je na Tviter nalogu nemačke savezne policije.

Izvor: N1/AFP