Svečano otvoren Muzej savremene umetnosti; Brnabić: Kultura u fokusu rada Vlade Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, povodom svečanog otvaranja rekonstruisanog Muzeja savremene umetnosti (MSU), izjavila da je timski rad uz svest o opštem dobru iznad pojedničanih interesa jedini način na koji treba graditi kulturu, umetnost, obrazovanje i društvo Srbije u celini.

Beograd, 20.10.2017. - Prijem povodom otvaranja rekonstruisane zgrade Muzeja savremene umetnosti

Ulaganje u kulturu je ključno za rast i dinamičan razvoj društva Srbije, izjavila je Brnabić na prijemu u Poslovnom centru Ušće, kome je prisustvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica parlamenta Maja Gojković, ministri, kao i predstavnici diplomatskog kora i institucija kulture iz regiona.

"Kultura je u fokusu rada i jedno od strateških usmerenja Vlade Srbije. Samo tako možemo napredovati svi zajedno. To je Srbija za koju se zalažem. To su inicijative koje me inspirišu da se bavim ovim poslom. Ovo su projekti zbog kojih svaki napor ima smisao", rekla je Ana Brnabić.

Ona je navela da će od sutra Vlada Srbije biti fokusirana na završetak Narodnog muzeja, na nastavak digitalizacije kulturnog nasleđa i ustanova kulture kako bi se posredstvom informacionih tehnologija najširoj publici predstavilo bogatstvo kulture, umetnosti i stvaralaštva.

Muzej savremene umetnosti neprestano otvoren za posetioce

Vršilac dužnosti direktora MSU Slobodan Nakarada je na prijemu koji su organizovali Vlada Srbije i Muzej savremene umetnosti ocenio da bi "ponovno otvaranje Muzeja savremene umetnosti, i najavljeno otvaranje Narodnog muzeja moglo bi da bude prekretnica u razumevanju istinske važnosti koju umetnost ima".

Podsetio je da će MSU narednih sedam dana i noći neprestano biti otvoren za sve posetioce, što će ga učiniti jedinstvenim u svetu.

"Ljubitelji umetnosti nisu nas zaboravili, hvala im na strpljenju. Naša kuća nikada nije prestala da radi i izložbenim konstrukcijama", rekao je on i podsetio da je MSU 1965. godine počeo "svoj život" zahvaljujući Miodragu B. Protić.

Nakarada je rekao da na današnji dan, kada su građani svečano posle decenijske pauze otvorili vrata Muzeja, približno zna kako se osećao Miodrag Protić, kada je 1965. godine otvorio Muzej.

"Posle današnjeg uspešnog dana mogu da kažem da nas ljubitelji umetnosti nisu zaboravili. Budući da naša kuća nikada nije prestala da radi, zahvalio bih se prethodnicima koji su bili na čelu muzeja što su svi zajedno uspeli da sačuvaju ovu prestižnu instituciju", rekao je Nakarada.

Zahvaljujući tome, naveo je, kolekcija umetničkih dela neprestano je uvećavana.

Nakarada je kazao da je sada, kada je obnova završena, zgrada urađena po najsavremenijim muzejskim standardima koji omogućavaju održavanje najvećih izložbi.

Posle uvodnih reči, upaljena su dekorativna svetla na i oko Muzeja čime je obeleženo zvanično otvaranje muzeja koji je danas posetilo više od 2.500 građana.

Izvor: N1