Svedoci na suđenju optuženom za ubistvo Tatona: Ničeg se ne sećamo, bilo je odavno

Saslušanjem svedoka počelo je suđenje Dejani Puzigaći, poslednjem osumnjičenom za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona. Puzigaća je optužen da je jedan od organizatora napada na francuske navijače u centru Beorgada u septembru 2009. godine kada je Taton i ubijen. Međutim, današnja saslušanja tri svedoka trajala su svega oko 13 minuta. Odgovori svedoka uglavnom su se svodili na “Ne sećam se ničega, bilo je odavno“.

Bris Taton - ilustracija

Na prvom ročištu u slučaju Dejana Puzigaće, na kome je sud počeo da izvodi dokaze, saslušana su tri svedoka a odgovori su im uglavnom bili “Ne sećam se ničega, bilo je odavno“.

Sud će zbog toga morati da iskoristi njihova originalna svedočenja iz zapisnika iz istrage i sa ranijih suđenja. Takođe, problem bi mogao da predstavlja i saslušanje zaštićenih svedoka u novoj sudnici u Katanićevoj ulici.

Kako je sudija danas primetila, u sudnici postoji "neko staklo", ali niko ne zna čemu služi i da li je iza njega prostorija opremljena za skrivanje identita, pa će proveriti. Ukoliko nije, dva zaštićena svedoka biće saslušana u sudnici centralnog zatvora i to ukoliko ih do tada pronađu.

Podsetimo, krajem aprila u Višem sudu u Beogradu počelo je ponovljeno suđenje Dejanu Puzigaći, koji je drugooptuženi za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine.

Na pripremnom ročištu Puzigaća se izjasnio da nije kriv za delo za koje se tereti.

Viši sud u Beogradu krajem novembra prošle godine dozvolio je ponavljanje suđenja Dejanu Puzigaći, kojem je suđeno u odsustvu jer je bio u bekstvu. On je u prvostepenom postupku osuđen na 32 godine zatvora, ali mu je kazna odlukom Apelacionog suda 2012. smanjena na 14 godina zatvora.

U međuvremenu se, dok je bio u bekstvu, zamonašio u pravoslavnoj crkvi u Kataru i preuzeo ime monah Sava. Njegovo hapšenje izazvalo je veliku pažnju javnosti, a u trenutku privođenja osuđenik je mirno priznao policiji da se zove Dejan Puzigaća i da je za njim raspisana poternica.

Uhapšen je u septembru 2015. na aerodromu u Atini po Interpolovoj poternici, a izručen je Srbiji iz Grčke 14. aprila prošle godine.

Na ponovljenom suđenju Preliću smanjena kazna za ubistvo Tatona

Đorđa Prelića, prvooptuženog za učešće u ubistvu francuskog navijača, počekom juna ove godine Viši sud u Beogradu osudio je na 12 godina zatvora, i time mu je smanjena kazna za tri godine u odnosu na onu koju je dobio u odsustvu.

Sud je zaključio da je Prelić kriv za krivično delo teškog ubistva u saizvršilaštvu. U tu kaznu biće uračunate i četiri godine koje je proveo u pritvoru i zatvoru.

Ponovljeno suđenje Preliću za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona počelo je 31. marta 2016. Prelić je prethodno u odsustvu pravnosnažno osuđen na 15 godina zatvora, ali je nakon izručenja Srbiji u junu 2014. zatražio da mu se suđenje ponovi.

Kako je Insajder otkrio 2009, Prelić je pre ubistva imao više od 20 krivičnih prijava za različita krivična dela. Pogledajte kako je "nemoć države" dovela do toga da bude moguće da se ovakvo ubisto desi na Obilićevom vencu u centru Beograda.

Francuski državljanin Bris Taton pretučen je 17. septembra 2009. na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči utakmice Partizana i francuskog Tuluza, a umro je 12 dana kasnije od povreda.

Viši sud u Beogradu osudio je više od 10 optuženih na zatvorske kazne od ukupno više od 100 godina. Neki od njih su već odslužili kazne.

Izvor: N1, Insajder