Svetozar Marović priznao krivicu (VIDEO)

Bivši predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović priznao je sve za šta ga tereti crnogorsko Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala u vezi s nezakonitim poslovima u opštini Budva.

Svetozar Marović

Marović je, kako je navedeno u sporazumu objavljenom na sajtu Specijalnog tužilaštva, a čije detalje prenosi današnja podgorička Pobjeda, priznao da je 2006. u Budvi organizovao kriminalnu grupu s ciljem pribavljanja nezakonite imovinske koristi.

Prema sporazumu o priznanju krivice, Marović je bio šef grupe u kojoj su bili bivši predsednici Opštine Budva Rajko Kuljača i Lazar Rađenović, brat, sin i strina Svetozara Marovića Dragan, Miloš i Mirjana, službenici budvanske opštine Aleksandar Tičić i Novak Klisić, vlasnici i direktori preduzeća Trejd junik i Gugi komerc Mirko Latinović, Branislav Savić, Dragoljub Milovanović i Igor Trnski, kao i Miloš Vujović i Goran Bojanić. Formiranje kriminalne grupe, kako se navodi, planirano je na duži rok, a svaki član u grupi imao je određene zadatke.

Svetozar Marović je, prema navodima u sporazumu o priznanju krivice, davao instrukcije i podstrekavao na nezakonite radnje.

Kriminalna grupa je zloupotrebom službenog položaja u raznim malverzacijama u domenu prodaje opštinskog i državnog zemljišta i u građevinskim poslovima oštetila Opštinu Budva za više miliona evra.

Marović je priznao i da je Opštinu Budva oštetio prilikom gradnje poslovnog centra TQ Plazza, od aprila 2007. do decembra 2010, kao i u vezi s gradnjom bulevara u Budvi.

Treba da vrati milion evra

Svetozar Marović će morati da u zatvoru odleži gotovo tri godine, da plati oko 100.000 evra i državi vrati 1.096.000 evra.

Marović je maja prošle godine sa Specijalnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice, posle čega je pušten iz pritvora u kom je proveo pola godine.

Sa specijalnim tužilaštvom su se nagodili i bivši budvanski gradonačelnici Kuljača i Rađenović i brat i sin Svetozara Marovića Dragan i Miloš.

Marovićev sin je ove godine napustio Crnu Goru i uzeo je državljanstvo Srbije, a nedavno tražio da kaznu služi u Srbiji.

Malverzacijama za koje su osuđeni Marovići bavio se Mehanizam u serijalu Obećana zemlja.